Omkomne er fraktet ned fra fjellet

De to omkomne fra flystyrten ved Stora Volavatn er fraktet ned fra fjellet til Voss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOSS (Dagbladet): De to omkomne ble fraktet med snøscootere ned til skisenteret i Bavallen på Voss litt før klokka 1500 i dag. Der ventet to likbiler som kjørte dem videre ned til Voss sentrum hvor de formelt skal identifiseres. Deretter kjøres de døde til Gades institutt ved Haukeland universitetssykehus for å bli obdusert.

Lensmann Ivar Hellene på Voss sier til Dagbladet at han fikk melding fra mannskapene oppe i fjellet like før klokka 12.00 om at de to savnede flypilotene på 33 og 48 år var funnet inne i flyvraket. Umiddelbart etter det varslet han de pårørende.

- Langvarig havarigranskning Jostein Eide i havarikomitéen i Norges luftsportsforbund var med på turen opp til vraket. Han sier til Dagbladet at han har tatt en del bilder av vraket som skal brukes i granskningsarbeidet.

- Vi har foreløpig gjort den jobben vi skulle gjøre oppe ved flyvraket. Mannskapene fra Røde Kors Hjelpekorps og Voss Brannvern har gjort en meget god og rask jobb med å få heist opp flyvraket og få de omkomne ut. Nå gjenstår en langvarig havarigranskning, sier Jostein Eide.

Det finnes ingen svart boks eller annet utstyr som tar opp samtaler i mikrofly slik det er i større fly.

Mannskapene fra Voss kjørte fra Bavallen med seks scootere og en beltevogn i retning Stora Volavatn like før klokka 09.00 i dag tidlig. De kom fram halvannen time seinere og begynte med en gang å grave seg ned til flyvraket. Med på turen opp hadde de aggregat, motorsager, økser, vinsjer og annet utstyr som de nå jobber med på stedet.

Allerede 11.45 hadde de fått hevet flyvraket opp fra isen og lokalisert de omkomne.

Dekket til flyvraket De to lensmannsbetjentene som har overnattet ved stedet sørget for å dekke til flyvraket med mye løssnø i går kveld.

- Det har bidratt til at det ikke er frosset mer i flyet i natt. Vi fryktet at det var sevet vann inn i flykroppen og at det hadde frosset til is, men det høres ut som om vi har unngått det problemet. Med is inne i flykroppen ville det ha blitt mye tyngre å få opp vraket, sier lensmann Ivar Hellene.

SKAL OBDUSERES: Flystyrt på Voss. De to omkomne fra flystyrten er hentet ned fra fjellet. De skal nå kjøres tli Gades institutt på Haukeland universitetsykehus for å bli obdusert. 

Foto:Tor Erik H. Mathiesen
SKAL OBDUSERES: Flystyrt på Voss. De to omkomne fra flystyrten er hentet ned fra fjellet. De skal nå kjøres tli Gades institutt på Haukeland universitetsykehus for å bli obdusert. Foto:Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Flyvraket lå veldig dypt i isen, på skrå med cockpit nederst, vel to meter under snøoverflaten.

- Vil finne årsaken Lensmannskontoret på Voss samarbeider med Havarikomitéen til Norges Luftsportforbund. Nå gjenstår det først å få fraktet flyvraket ned fra fjellet.

- Vi vil samarbeide med ekspertene for å finne årsaken til at flyet styrtet mandag ettermiddag. Det er vårt mål, sier lensmann Ivar Hellene.

De to flygerne gikk opp med mikroflyet mandag ettermiddag, men ble først meldt savnet tirsdag da de ikke kom på jobb.

Det er et mikrofly av typen Savage Classic som styrtet. Det regnes som et solid fly som er enkelt å handtere.

SKAL GRANSKE: Jostein Eide 
fra havarikomitéen i Norges luftsportsforbund var med for å se på vraket oppe i fjellet.
Fotograf Tor Erik H. Mathiesen.
SKAL GRANSKE: Jostein Eide fra havarikomitéen i Norges luftsportsforbund var med for å se på vraket oppe i fjellet. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer