NYE TALL: - Våre beregninger viser at omkring 140 mennesker hver dag reiser ut og inn av Norge med falsk identitet, sier RIG-direktør Kjell-Ola Kleiven til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl
NYE TALL: - Våre beregninger viser at omkring 140 mennesker hver dag reiser ut og inn av Norge med falsk identitet, sier RIG-direktør Kjell-Ola Kleiven til Dagbladet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Omkring 140 mennesker reiser inn ut av Norge med falsk identitet - hver dag

Kunne Malaysia Airlines-saken skjedd i Norge? Definitivt, sier risikoekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens mysteriet rundt det forsvunne Malaysia Airlines-flyet bare vokser, kommer det anerkjente risikovurderingsselskapet RIG nå med oppsiktsvekkende informasjon om norsk luftfart.

- Våre beregninger viser at omkring 140 mennesker hver dag reiser ut og inn av Norge med falsk identitet, sier RIG-direktør Kjell-Ola Kleiven til Dagbladet.

3600 på sanksjonslister Selskapet har knyttet til seg folk med erfaring fra flybransjen, og har analysert tallene over norske flyplassasjerer. Trafikktallene til Avinor viser at det ble foretatt drøyt 50 millioner flyreiser i Norge i fjor. 50 000 mennesker lever med falsk identitet i norge

Det er svært begrenset ID-kontroll både ved reiser innad i Schengen og i Norge. Og ved å søke i internasjonale registre har RIG kommet fram til at det nå befinner seg 3600 mennesker i Europa som er oppført på ulike sanksjonslister og flyforbudslister.

- 50 000 mennesker lever med falsk identitet i Norge, og dette er moderate tall. Vi tar hensyn til at de med falsk ID reiser mindre på tvers av landegrensene enn andre. Dette tas ikke på alvor. Det er ikke ID-kontroll inn i Schengen, og heller ikke ID-kontroll på fly i Norge. Det er bare tilfeldigheter som gjør at det ikke skjer noe, sier Kleiven.

Terrorfare - Utgjør dette en terrorfare?

- Definitivt. En etterlyst terrorist på FNs terrorliste kan reise med falske dokumenter til eller fra Oslo. Hvordan kan du sjekke om jeg er en etterlyst terrorist hvis du ikke vet hvem jeg er? Dette kan også omfatte norske kriminelle som ønsker å reise fritt, sier Kleiven.

- Den største gruppen er mennesker som gjerne kommer fra europeiske land, som ikke er en del av EU. Tradisjonelle asylsøkere har vi en strengere kontroll med, men de som mest sklir under radaren her er folk som kommer fra land som ikke kommer fra Schengen, men som får goder fordi de kan titulere seg som EU-borgere. Videre er det snakk om personer som har deltatt i krig og som lever med falsk ID, de kan ligge på internasjonale sanksjonslister med sin opprinnelige identitet — men det er skremmende lett å kjøpe et falsk pass.

- Et annet aspekt er hvis et fly styrter. Hvordan vet du hvem som er om bord? I Malaysia-saken fant man to personer som reiste med falskt pass - men de fant man etter at flyet hadde tatt av. Kunne dette skjedd i Norge? Mitt svar er: ja, helt klart.

Klappjakt Malaysiske myndigheter hadde heller ikke i dag gode nyheter å komme med om søket etter flyvning MH370. På en pressekonferanse tirsdag ble det opplyst at det søkes i et enormt område, 2,24 millioner nautiske kvadratmil, langs den sørlige og nordlige flykorridoren.

Korridorene strekker seg fra Kashakstan i nord, til det sørlige Indiahavet i sør. Etterforskerne analyserer nå enorme mengder overvåkningsdata for å forsøke å begrense søkeområdet.

Utålmodigheten med de malaysiske myndighetene er stor, særlig fra Kinas side. Kinesiske pårørende i Beijing har truet med sultestreik dersom de ikke får mer informasjon om hva som har skjedd med deres kjære.

Det fastholdes fortsatt at flyet forsvant som resultat av en villet handling.