STORE OMLEGGINGER: Ruter og NSB lover å gi pendlerne en ny hverdag, og legger fra søndag om rutene på Østlandet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
STORE OMLEGGINGER: Ruter og NSB lover å gi pendlerne en ny hverdag, og legger fra søndag om rutene på Østlandet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

- Omleggingen virker mot sin hensikt og skaper mer stress i hverdagen til folk

Pendlerforeningen mener Ruter og NSB sine nye planer er helt bak mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag legger NSB og Ruter om rutene på Østlandet med et mål om å skape et mer helhetlig og samordnet nettverk på Østlandet, spesielt for Oslo og Akershus.

Katrine Vevle Gjærum i Pendlerforeningen på Romerike er imidlertid ikke særlig positiv til omleggingen, og mener den vil fungere mot sin hensikt.

- Dette er overhodet ikke praktisk for noen, faktisk er det helt bak mål. De som bor på Romerike og jobber nord i Oslo er spesielt skadelidende. Nå må de ta tog inn til sentrum, og så bytte til en buss som kjører tilbake i retningen de kom fra igjen, sier Gjærum.

For fulle tog Hun peker på flere viktige bussruter på Romerike og i Oslo som blir erstattet av tog eller andre bussruter.

Flere ruter fra området langt unna togstasjonene legges ned. De som bor i disse områdene må nå i stedet ta buss til nærmeste togstasjon og deretter ta toget videre.

- En del bussruter forsvinner også fordi de mener de ikke er hensiktsmessige. Mange mister rett og slett kollektivtilbudet sitt, sier hun.

- Jeg mener at når busser, selv de som nærmest går langs toglinja er fulle. må folk få lov til å fortsette å bruke disse bussene. Ofte blir togene så fulle at det er umulig å sitte og slappe av på vei til eller fra jobb.

Mer stress En annet velkjent problem er at bussene og togene ikke kommuniserer sammen når buss erstatter tog på deler av en rute.

- Buss og tog må snakke sammen og gi beskjed når en av de er forsinka, men dessverre har jeg ingen tro på at det kommer til å skje. Det har i alle fall ikke skjedd hittil, sier Gjærum.

Hun tror omleggingen kun vil skape mer problemer for de som daglig pendler til og fra jobb og skole.

- Det blir vanskeligere og mer stressende å komme seg til jobb, og omleggingen vil nok skape er stress i hverdagen for mange.

Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, mener dette ikke vil føre til lengre reisevei for beboere langt unna stasjonene.

- Tvert i mot vil dette føre til kortere reisetid for passasjerene, sier Isberg til Dagbladet.

- IKKE PRAKTISK: Katrine Vevle Gjærum i Pendlerforeningen på Romerike mener den nye omleggingen av rutene på Østlandet vil gi pendlerne en mer stressende hverdag. Foto: Privat
- IKKE PRAKTISK: Katrine Vevle Gjærum i Pendlerforeningen på Romerike mener den nye omleggingen av rutene på Østlandet vil gi pendlerne en mer stressende hverdag. Foto: Privat Vis mer