GIR KRISA ET ANSIKT: Bilder syriske Omran Daqneesh (3) spres på sosiale medier. Videoen viser at femåringen hentes ut av ruinene etter et flyangrep. Video: Youtube/Aleppo Media Centre (AMC)Vis mer Vis mer

Omran (3) var i huset med mor, far og tre søsken da bombene falt. I natt ble storebroren operert

Alle fem overlevde onsdagens luftangrep. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne saken ble først publisert på nettsidene til svenske Expressen og er oversatt til norsk.

(Expressen): Her er bildet som vekker avsky i hele verden. Omran (3) skal ha sovet da bombene falt mot hjemmet hans i Syria. Gutten ble hentet ut av ruinene etter angrepet - og ble plassert alene, blodig og i sjokk, i en ambulanse. Rett etterpå ble også søsknene reddet.

Den lille gutten sitter alene på et sete i en ambulanse i Syrias største by Aleppo. Den står parkert utenfor hjemmet hans, som nettopp ble forvandlet til istykkerbombede ruiner.

Ansiktet og det rufsete håret er støvete. Blodet renner fra panna og farger halve ansiktet mørkerødt. Gutten gråter ikke når han løfter den lille hånda mot hodet, tar på såret og titter ned i håndflaten. Han tørker av blodet på setet.

Den medtatte guttens sjokkblikk, rett inn i kameraet, er nå blitt sett av mennesker over hele verden.

Hele familien ble reddet

Til Expressen opplyser Omrans familie at gutten nå er hos dem.

- Han har pådratt seg lettere skader, men vi er alle i sjokk. Alle er redde for nye luftangrep og ingen tør å gå ut, sier familien til Expressen sent i natt.

Fotografen Mahmoud Raslan, som tok bildene av Omran etter at han ble reddet, forteller:

- Hele Omrans familie, pappa, mamma og fire barn, var i huset som ble bombet. Hele huset raste. Vi var tvunget til å lage hull i nabohuset for å redde dem ut av ruinene. Det er et mirakel at familien overlevde.

«Det er et mirakel at de overlevde» Mahmoud Raslan, fotograf

Mahmoud Raslan sier at Omran satt helt stille da han sto og filmet.

- Han kjente på ansiktet og håret. Han forsøkte å tørke bort blod og støv som dekket ansiktet. Jeg klarte ikke fortsette å jobbe. Jeg sto bare og gråt. Men Omran sa ikke et eneste ord. Han bare satt der og så på meg. Nå er Omran hos moren og faren sin. Han har pådratt seg lettere skader. Storebroren skal opereres i natt, men legen fortalte at han kommer til å klare seg. Alle klarte seg.

Bygningen kollapset

En annen fotograf som befant seg på stedet var Raf Sanchez fra britiske The Telegraph.

«Med ansiktet dekket av støv og fullt av blod startet den syriske faren å grave seg fram gjennom restene av det som en gang var familiens hjem», skriver han.

Omran Daqneesh (3) ble reddet etter et angrep mot det opprørskontrollerte Qaterij-området onsdag kveld.

Søsknene på ett, seks og elleve år, og foreldrene, ble også hentet ut fra restene av det som like før var hjemmet deres. Rett etter at de hadde blitt hentet ut, kollapset bygningen helt, skriver The Guardian.

Blant dem som hjalp til med å forsøke redde beboerne, fantes både redningsarbeidere og journalister.

- Vi sendte ofrene fra en balkong til en annen, sier fotojournalist Mahmoud Raslan til nyhetsbyrået AP.

Raslan forteller at han gikk forbi tre døde kropper før han fant Omran Daqneesh og familien.

- De yngste barna tok vi umiddelbart med til ambulansen, men den elleve år gamle jenta ventet på at moren skulle reddes, forteller han.

- Han gråt aldri

«Han gråt aldri. Det virket som om han hadde sovet da alt skjedde» Mohammad, kirurg

Omran Daqneesh ble kjørt til sykehuset, som har kodenavnet M10. Der ble han tatt hånd om av kirurgen Mohammad.

- Han gråt aldri. Det virket som om han hadde sovet da alt skjedde, sier kirurgen til ABC News.

Legen understreker at gutten hadde hatt flaks.

- Han hadde bare en enkel skade i panna. Vi renset og sydde sammen såret og vasket både ansiktet og klærne hans. Han hadde ikke pådratt seg hodeskader og vi kunne la ham gå etter to timer, sier Mohammad til den amerikanske TV-kanalen.

En påminnelse om krigens offere

Bildet av gutten i sjokk spredde seg i går i sosiale medier over hele verden. Det samme gjorde videosnutten på under ett minutt som ble tatt på stedet. Ropene vitner om panikk når flere barn bæres inn i ambulansen.

På Twitter ble bildet av gutten delt titusenvis av ganger. Det ble til og med vist i internasjonale medier, som kalte bildet en påminnelse om krigshelvete i Syria. Og en påminnelse om krigens offere - ikke minst barna.

Den tidligere britiske utenriksministeren, David Miliband, som nå er ordfører i den internasjonale redningskomitèen IRS, delte bildet på Twitter med teksten:

«Det lamslåtte, blodige ansiktet til et barn som har overlevd oppsummerer skrekkens Aleppo».

Stadig flere angrep

Siden 2012 har Aleppo vært en oppdelt by. Opprørsstyrker har kontrollert de østlige delene av byen, samtidig som Syrias president Bashar al-Assads hær har hatt kontroll over den vestre delen.

Regjeringsstyrkene hevder at terrorister er målet deres, men hjelpeorganisasjoner rapporterer i stedet om hundrevis av døde sivile, skriver The Independent.

I løpet av sommeren har kampene blitt intensivert etter at regjeringsstyrker tok kontrollen over den siste store veien som leder inn i opprørskontrollerte områder.

Det resulterte i tre uker med harde kamper.

Siden forrige uke har antallet på - og intensiteten av - luftangrepene økt, på tross av at Russland, som støtter Bashar al-Assad, har sagt at kampene skal avbrytes i tre timer hver dag.

På tirsdag utførte Russland nye luftangrep i Aleppo og i to andre provinser fra en flybase vest i Iran.

- 600 000 mennesker i områdene

Kampene har også gjort at FNs planlagte nødhjelp i Syria ikke lar seg gjennomføre, med unntak av i ett av de beleirede områdene.

FNs sendebud Staffan de Misture kalte torsdag inn til et møte med gruppa som organiserer den humanitære hjelpen.

Han sa at de uavbrutte kampene var årsaken til at hjelpeinnsatsen ikke kan gjennomføres.

- Det eneste vi hører og ser er kamper, offensiver, motoffensiver, raketter, bomber, granatkastere, kanoner, napalm, klor, krypskyttere, luftangrep og selvmordsbobmere, sa de Mistura etter møtet som fant sted i Genève.

De Mistura gjentok også kravet om våpenhvile for at FN og andre hjelpeorganisasjoner skal kunne hjelpe de som er i nød.

FN har tidligere sagt at det kan befinne seg omlag 600 000 mennesker i de beleirede områdene. Men tallet er sannsynligvis mye høyere enn som så, ikke minst i millionbyen Aleppo.

Russlands forsvarsdepartement har i ettertid sagt at de kan være åpne for å stille seg bak kravet om våpenhvile.

Fem andre barn døde

Siden krigen i Syria begynte i 2011 skal over 300 000 mennesker ha dødd. Elleve millioner har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine, ifølge FN.

Det har ennå ikke vært mulig å fastslå hvor mange sivile som har omkommet under kampene som har funnet sted i Aleppo de siste ukene.

Omran Daqneesh og søsknene hans hadde flaks og kom unna med livet i behold. Totalt ble tolv barn under 15 år behandlet på sykehuset M10 etter angrepet onsdag kveld, ifølge leger som The Guardian har snakket med.

Fem andre barn hadde ikke lykken med seg.

Alle oppgis nå å være døde.