Omreisende kvinner, bobilsex og finanskrise

Slik er det nye, norske sexmarkedet.

<strong>ATTRAKTIVT MARKED:</strong> Ansvarlig for Oslo-politiets STOP-gruppe mot trafficking og menneskehandel, Harald Bøhler, bekrefter at den nye finanskrisa i Europa gjør rike Norge lukrativt for utenlandske prostituerte. Foto: Espen Røst / Dagbladet
ATTRAKTIVT MARKED: Ansvarlig for Oslo-politiets STOP-gruppe mot trafficking og menneskehandel, Harald Bøhler, bekrefter at den nye finanskrisa i Europa gjør rike Norge lukrativt for utenlandske prostituerte. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mellom lekeplass og kirkespir -  på parkeringsplassen ved Arendal misjonskirke og Myraskogen barnehage - ble en 27 år gammel mann i slutten av oktober fersket av politiet. Han kjøpte sex av en omreisende prostituert. Ifølge Agderposten solgte hun tjenester fra en bobil.

De omreisende prostituerte er typiske for det nye, norske sexmarkedet. Finanskrise i Europa og høy kjøpekraft hos nordmenn fører til en økning både på inne- og utemarkedet. Det viser nye tall fra Pro Senteret som Dagbladet kan presentere i dag.

Julebordsesong Ansvarlig for Oslo-politiets STOP-gruppe mot trafficking og menneskehandel, Harald Bøhler, bekrefter at den nye finanskrisa i Europa gjør rike Norge lukrativt for utenlandske prostituerte.

- Vi merket en tydelig økning etter den forrige finanskrisen og mye tyder på at vi ser det samme mønsteret nå. Situasjonen er så dårlig sørover, at selv om markedet er sprengt her tjener de likevel mer enn de ville gjort i Sør-Europa, sier Bøhler.

Politiet håper julebordsfolket vil møte en bedre situasjon i år, enn tidligere. I flere år har gateprostituerte og berusede menn på bytur vært en lite heldig miks.

- På grunn av økningen vi har sett nå, har vi hatt en økt tilstedeværelse i år. Vi mener det har gitt resultater. Om det har innvirkning på sexkjøp i julebordsesongen, så er vi godt fornøyd med det også, sier Bøhler

Fikk sparken i Italia Tall fra Pro Senteret viser en økning i fjorten av femten registrerte byer. Totalt for Norge er det i årets åtte første måneder registert 1330 inneprostituerte, en økning fra 993 i samme periode i fjor. I løpet av perioden er 116 norske steder besøkt av prostituerte.

- Dette handler om at den økonomiske situasjonen i dag ikke byr på store muligheter for disse kvinnene. Et eksempel er en nigeriansk kvinne som hadde en kort arbeidskontrakt på en fabrikk i Italia, før denne ble lagt ned, sier daglig leder ved Pro Senteret, Bjørg Nordli, til Dagbladet.

- For mange er det bedre å ha to kunder i Oslo enn ti i Italia, sier Bjørg Nordli.

Hun sier senteret også har sett en jevn stigning av antall personer som selger sex på gata de siste årene. I Oslo er Pro Senteret blitt kontaktet av 17 prosent flere kvinner i år, sammenliknet med i fjor.

Omreisende Nordli deler inn innemarkedet for sexsalg slik:

Omreisende kvinner, bobilsex og finanskrise

• Thaimarkedet: Opererer isolert fra resten av markedet, er sjelden organisert.  
• Det østeuropeiske markedet: Virker godt organisert. Kvinnene kommer ofte til Norge i kortere perioder, 7-10 dager, før de drar igjen.
• Det resterende markedet: Norske, søreuropeiske og latinamerikanske kvinner. Jobber fortrinnsvis selvstendig.

Den store majoriteten av de inneprostituerte reiser rundt i Norge. Dette bekreftes av flere omreisende prostituerte som Dagbladet har snakket med. Slik holder de seg lettere unna politiet.

Kundens egen seng - Det er svært få som lenger annonserer med fasttelefon. Ved å reise rundt og selge flere steder, blir de mindre synlige for politiet. Samtidig kommer de også dit hvor kunden er, sier Bjørg Nordli til Dagbladet.

- Får de omreisende prostituerte hjelp av hotellansatte?

- Snarere tvert imot. Vi vet at flere hoteller har operert med navnelister på prostituerte. De sjekker på nettet hvilke kvinner som opplyser å være i en gitt by. Dermed blir det vanligere å bli med kunden hjem, eller selge sex fra bobiler eller venner bosatt på stedet. Flere har faste kunder de reiser rett hjem til, sier Nordli.

Dagbladet kjenner til eksempler på at hotellansatte også sjekker mobilnumre på og sender ansatte opp som «lokkedue» til kvinner de mistenker er prostituerte.

- Økning fra øst Politiets STOP-gruppe mener de har god oversikt over markedet. Bøhler mener at det er langt færre prostituerte både på utemarkedet og innemarkedet nå, enn før sexkjøpsloven ble iverksatt. Likevel har de sett en økning etter den økonomiske uroen i Europa.

- Vi har sett en økning av prostituerte fra Russland og vi har sette en økning av prostitusjon på hoteller, men vi har en god dialog med hotellene, og mener vi har kontroll på situasjonen, sier Bøhler.

Politiet merker at det nå er hardere kamper om kundene og lavere inntjening for de prostituerte. Bøhler forteller at det er nigerianske, rumenske og baltiske prostituerte som er de største gruppene på gata i hovedstaden.

Det norske sexmarkedet:

• Totalt for Norge er det registert 1330 inneprostituerte i årets første åtte måneder. Det er en økning fra 993 i fjor.

• Pro Senteret har hatt en økning i sin portefølje på ca. 17 %, noe som tyder på økning også i gateprostituerte.

• De nigerianske prostituerte i Norge kommer ifølge Pro Senteret ofte via Italia og Spania, og i noen grad Frankrike.

• Det norske sexmarkedet teller videre kvinner fra Russland, Baltikum, Sør-Amerika, Romania og Bulgaria, i tillegg til Norge.

Hittil i år er 70 menn anmeldt av politiet for sexkjøp. Boten er på 25 000 kroner. Bare en person har nektet å vedta boten siden loven ble innført.

<strong>FINANSKRISA PÅVIRKER:</strong> I Oslo er Pro Senteret blitt kontaktet av 17 prosent flere kvinner i år, sammenliknet med i fjor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FINANSKRISA PÅVIRKER: I Oslo er Pro Senteret blitt kontaktet av 17 prosent flere kvinner i år, sammenliknet med i fjor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer