Omringer Arafat

Israelske tropper har inntatt det palestinske kulturdepartementet i morges, og sikkerhetskabinettet vil utvise Arafat. Samtidig sprenges boliger på Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig i morgentimene fortsatte israelske tropper å sprenge boliger på Gaza-stripen. Boligene tilhører angivelig medlemmer av terrorgruppen Hamas. Samtidig inntok israelske tropper det palestinske kulturdepartementet i Ramallah, skriver den israelske avisa Haaretz.

Palestinske kilder hevder overfor israelsk radio at soldatene inntok departementets lokaler og kommanderte de ansatte hjem. Kulturdepartementet ligger i sjuende etasje i en bygning bare 300 meter fra Yasser Arafats hovedkvarter i Ramallah. Fra departementet kan troppene overvåke Arafats hovedkvarter.

En talsmann for de militære styrkene sier at operasjonen var i all hovedsak ment å virke avskrekkende på Arafat.

- På det nåværende tidspunktet snakker vi om en melding og et signal til den palestinske myndigheten og Yasser Arafat, sier talsmannen til israelsk radio.

Vil utvise Arafat

I Jerusalem innkalte statsminister Ariel Sharon og utenriksminister Silvan Shalom til et hastemøte i sikkerhetskabinettet om hva de skal gjøre med Arafat. Shalom hevder overfor den israelske avisa at de fleste regjeringsmedlemmene nå er for å utvise Arafat fra Vestbredden.

- Blir det en avstemming blir det flertall for utvisning. Selv blant offiserer i forsvaret som tidligere har vært mot dette er det enighet om å utvise ham. Men jeg er usikker å om det blir en avstemming, sier han til avisa.

Shalom har lenge vært en talsmann for at Israel skal kvitte seg med Arafat gjennom å utvise ham. Men press fra den amerikanske administrasjonen i Washington har gjort det vanskelig for Israel å vedta en utvisning. Amerikanerne mener en utvisning av Arafat ikke løser problemene på Vestbredden og Gaza, i tillegg til at det kan vanskeliggjøre amerikanernes forsøk på å stabilisere Irak.

Den amerikanske administrasjonen frykter at en utvisning av Arafat vil sette sinnene i kok hos arabere i hele regionen, og at sinnet vendes mot de amerikanske styrkene i området.

Drøfter voldsbølgen

Sikkerhetskabinettet skal samles for å drøfte Israels svar på voldsbølgen de siste dagene. Flere selvmordsaksjonister har tatt med seg 15 mennesker i døden. Disse aksjonene skal være svar fra Hamas på Israels forsøk på å likvidere organisasjonens ledere.

Det er ikke kjent hva sikkerhetskabinettet har besluttet.

UTVISES NEPPE: Selv om det er flertall i den israelske regjeringen for å utvise Yasser Arafat blir det neppe sånn. Washington legger tungt press på Israel ettersom de frykter at en utvisning skal påvirke situasjonen i Irak.
FORTSETTER SPRENGNINGEN AV BOLIGER: I morges gikk boligen til palestineren Mohammed Musleh i lufta. Musleh sitter i fengsel i Israel.