Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omringer Karbala

Amerikanske styrker har omringet sjiamuslimenes hellige by Karbala uten å møte stor motstand og rykker videre nordover, sier en journalist fra nyhetsbyrået Reuters.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalisten Luke Baker reiser sammen med USAs 3. infanterienhet, som natt til onsdag rykket fram mot Karbala og Republikanergardens posisjoner. Infanteriet ble støttet av jagerfly, apachehelikoptre og artilleri.

Ifølge Baker hadde de amerikanske styrkene ventet å måtte kjempe en hel dag for å sikre seg byen, men operasjonen skal ha vært fullført etter tre timer. Alle utfartsårer fra byen skal være under amerikansk kontroll.

Rykker nordover

I stedet for å rykke inn i byen for å konfrontere eventuelle irakiske soldater som måtte ha søkt tilflukt der, rykket styrkene istedenfor videre nord- og vestover, ifølge journalisten. Amerikanske militære har tidligere karakterisert Karbala som et av de største hindrene på veien mot Bagdad.

- Dette er det store slaget, sier en høytstående amerikansk offiser ved sentralkommandoen i Qatar. På spørsmål om kampene er et nytt framstøt mot Bagdad, svarte kilden: -Det kan godt være.

Operasjonen skal ha startet natt til onsdag. Soldatene støttes av jagerfly, apachehelikoptre og artilleri.

Strategisk viktig

Karbala ligger 110 kilometer sørvest for Bagdad ved elven Eufrat og har en viktig strategisk posisjon på veien mot den irakiske hovedstaden.

New York Times melder at en gruppe marinesoldater sør i landet har satt kursen østover mot elven Tigris for å utfordre en enhet fra Republikanergarden som skal ha gruppert seg sørøst for Bagdad.

Imens fortsetter de intense luftangrepene mot Republikanergardens posisjoner. To tredeler av tirsdagens angrep var rettet mot Iraks elitestyrker, ifølge en et amerikansk offiser. USAs forsvarssjef, general Richard Myers, mener at minst to av Republikanergardens enheter har fått sin slagkraft halvert på grunn av flyangrepene.

Mot Bagdad?

Flere britiske aviser skriver onsdag at et angrep på Bagdad er nær forestående. Fjernsynskanalen CNN melder at general Tommy Franks nå har fullmakt til å gå mot Bagdad når han måtte finne det hensiktsmessig uten å måtte be om klarsignal fra USAs president George W. Bush eller forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Luftangrepene mot Bagdad fortsatte natt til onsdag. Reuters melder om minst seks kraftige eksplosjoner i sentrum av Bagdad. Amerikanske fly bombet blant annet et presidentpalass som brukes av Saddam Husseins sønn Qusay.

To bomber skal ha truffet palasset. Republikanergarden har også kontoret i bygningskomplekset. Bygningene har blitt bombet flere ganger de siste dagene.

NTB

RYKKER FRAM IGJEN: Amerikanske styrker beveger seg mot Bagdad igjen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling