Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omringer presidentkontoret i Ukraina

Opprørspoliti står ansikt til ansikt med opposisjonstilhengere i Kiev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved presidentens hovedkvarter forsøkte demonstranter å ta seg forbi sperringene, men ble dyttet tilbake av tungt rustede politifolk.

Bare noen timer tidligere hadde opposisjonens presidentkandidat Viktor Jusjtsjenko avlagt en symbolsk presidented i nasjonalforsamlingen, til tross for at han fikk færre stemmer enn prorussiske Viktor Janukovitsj.

Opposisjonen mener at valgseieren ble stjålet fra dem ved hjelp av omfattende valgfusk i søndagens presidentvalg.

Lovet ikke-vold

- Vi skal gå fredelig til presidentens kontorer, uten å ødelegge noe. Enten gir de fra seg makten, eller så skal vi ta den, sa Julia Tymosjenko, en av Jusjtsjenkos rådgivere. Dermed fikk hun tusenvis av demonstranter til å marsjere mot presidentens kontorer.

Det ble meldt om knuffing mellom demonstranter og politiet, men Tymosjenko og en annen opposisjonspolitiker skal ha forsikret politiet om at de ikke planla å storme bygningen.

Vil forhandle

Ukrainas nåværende president Leonid Kutsjma sa sent tirsdag kveld at han vil forhandle. Han oppfordret til ro og orden og kalte samtidig massedemonstrasjonene en farse.

- Den politiske farsen som utspiller seg nå, er svært farlig og kan føre til uforutsette konsekvenser. Jeg ber representanter for alle politiske krefter i Ukraina om å sette seg ved forhandlingsbordet øyeblikkelig, sa Kutsjma.

Han la også til at myndighetene ikke kommer til å være de første som bruker vold, men at de er rede til å opprettholde ro og orden.

Kutsjma støtter valgvinneren Viktor Janukovitsj, en mann som regnes som Kutsjmas håndplukkede kandidat.

Frykter borgerkrig

Jusjtsjenko, som tapte valget til tross for at han ledet klart på en valgdagsmåling, sa tirsdag at han frykter borgerkrig. Også lederen for nasjonalforsamlingen er svært bekymret for landets framtid.

- Vi er på vei mot avgrunnen, sa Volodymyr Lytvyn da han åpnet det ekstraordinære møtet i nasjonalforsamlingen.

- Ukraina er i dag på randen av borgerkrig, konstaterte Jusjtsjenko under det samme møtet. Han ba politiet og statsansatte om å slutte seg til opposisjonen.

Samtidig truet gruvearbeidere fra regionen Donetsk om å marsjere til Kiev for å vise sin støtte til prorussiske Janukovitsj.

Også de folkevalgte på den russisktalende Krim-halvøya støtter Janukovitsj og kunngjorde tirsdag at de regner ham som valgets vinner.

Diplomat-støtte

Opposisjonen har på sin side fått støtte fra uventet hold. Mer enn 150 ukrainske diplomater, deriblant talsmannen for utenriksdepartementet, har sluttet seg til kritikken av valget.

- Vi kan ikke forbli tause og se på en situasjon som kan så tvil om Ukrainas demokratiske utvikling og ødelegge den mangeårige innsatsen for å bringe vårt land tilbake til Europa, heter det i kunngjøringen som ble offentliggjort tirsdag kveld.

Diplomatene mener at landet må styres av en leder som «nyter reell tillit fra det ukrainske folk».

Harde anklager

Beskyldningene om valgfusk kommer både fra Jusjtsjenkos tilhengere, fra internasjonale observatører og regjeringer i den vestlige verden.

Alle internasjonale observatører var vitne til utbredt fusk. Noen innbyggere stemte hele 40 ganger, ifølge en nederlandsk representant i EU-parlamentet.

- Du kunne få et ubegrenset antall stemmesedler, og så gå videre for å stemme andre steder. Dette kunne ikke hindres, fordi det ikke fantes pålitelige velgerregistre, sier Thijs Berman.

Ukrainske valgarrangører nekter å oppgi hvor mange stemmesedler som ble trykket opp. I den østukrainske byen Donetsk, som er pro-russisk og sterkt for det sittende regimet, ble det meldt om 96 prosent valgdeltakelse. Praktisk talt alle stemte for den offisielle vinneren, statsminister Viktor Janukovitsj.

- Dette er umulig, det er ikke troverdig, sier Berman. - Dette er Nord-Korea, Turkmenistan, Tunisia. Det er ikke demokrati, la han til.

(NTB)

OPPRØR: Tusener av opposisjonstilhengere omringer presidentkontoret i Kiev.
UTROPTE SEG SELV TIL VINNER: Opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko avla presidenteden da sesjonen i nasjonalforsamlingen var slutt i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media