Omringet av opp til hundre delfiner på Nordmøre

- Jeg var sikker på at det var spekkhoggere, så store som de var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Tord Fremstedal fra Romsdal var ute og fisket utenfor Atlanterhavsveien på Nordmøre, fikk han seg en naturopplevelse helt utenom det vanlige.

Rett ved siden av fiskebåten hans dukket plutselig en stor rygg med en spiss finne på opp fra havet. 

- Jeg tenkte oj, oj, oj nå vil jeg ikke fiske mer, forteller Fremstedal som var sikker på at det var en spekkhogger han nettopp hadde vært vitne til.

- De dyra der er skremmende, jeg har opplevd å møte på dem før.

Nesten hundre delfiner Men det var altså ikke en spekkhogger som hadde forvillet seg opp til norskehavet, men snarere en flokk på femti til hundre delfiner.

SJELDEN OPPLEVELSE: Marinbiolog, Virginie Ramasco, sier det er svært uvanlig at delfiner svømmer såpass nærme kysten. Foto: Fremsdal
SJELDEN OPPLEVELSE: Marinbiolog, Virginie Ramasco, sier det er svært uvanlig at delfiner svømmer såpass nærme kysten. Foto: Fremsdal Vis mer

- De tok saltoer og lekte seg rundt meg i over to timer. Jeg fikk ikke fanget det mest spenstige på film, men det hele var et utrolig imponerende syn jeg nok aldri vil få oppleve igjen.

Ifølge marinbiolog ved Havforskningsinstituttet, Virginie Ramasco, er det ikke så uvanlig at delfinene som Fremstedal her observerte svømmer nordover. 

- Ut ifra bildene kan jeg se at vi her antakelig har med delfinrasen Kvitskjeving å gjøre. Også kalt «springere», hvis kallenavn tydelig kommer fram i videoen. De er veldig vanlige i nord. 

Det som imidlertid er uvanlig ifølge Ramasco er å se dem såpass nærme kysten.

Hadde flaks - Fiskeren som har filmet delfinflokken har vært veldig heldig, de holder vanligvis til ute i dypere områder, utenfor kontinentalsokkelen. 

IMPONERT: Tord Fremstedal har vært ute på mange fisketurer i sitt liv, men forteller at naturopplevelsen han filmet lørdag er et av de mest imponerende synene han har sett hittil. Foto: Privat
IMPONERT: Tord Fremstedal har vært ute på mange fisketurer i sitt liv, men forteller at naturopplevelsen han filmet lørdag er et av de mest imponerende synene han har sett hittil. Foto: Privat Vis mer

Ramasco tror årsaken til at de har beveget seg såpass nærme land kan ha vært at de har fulgt en fiskestim.

- Kvitskjevingen er en tannhval, og spiser stort sett pelagisk fiks som sild. Det kan forklare størrelsen på delfinene Fremstedal observerte, forklarer hun.

- De største var var på rundt to hundre kilo, og strakk seg over to meter, de var skikkelig feite, tjåka fulle i magen av sild eller makrell, forteller han.