Omsider konkret

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiet kom omsider på banen i går med konkrete valgløfter. Om de kommer lovlig seint, er løftene til gjengjeld svært rause og utstedt i form av et symbolsk verdipapir: «Til deg - fra Arbeiderpartiet». Der gis garantier om gratis medisiner på blåresept for alle over 67 år, gratis skolebøker for alle elever i videregående skole, barnehageplass til alle og halvert foreldrebetaling, skattelette for alle med inntekter over 289000 kroner, full lønn under sykdom, billigere strøm og økt fradrag for fagforeningskontingent. Til sammen vil dette kunne bety 10000- 15000 kroner mer å rutte med for familier med barn i den rette alderen.
  • Skal vi tro partiledelsen har medaljen heller ingen bakside. Løftene skal finansieres med den beregnede veksten i statens inntekter fra fastlandsøkonomien og med avkastningen fra petroleumsfondet. Regjeringen beregner denne veksten til å utgjøre 10 milliarder kroner neste år i forhold til inneværende år, 20 milliarder i 2003, 30 milliarder i 2004 og 40 milliarder kroner i 2005. Dette er penger som regjeringen mener det er mulig å bruke uten å øke faren for inflasjon og renteøkning. Det vil selvfølgelig de lærde strides om. Men med regjeringsmakten følger også Finansdepartementets økonomiske yppersteprester og seddeltrykkere.
  • Så kan man undre seg over hvorfor Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg først kommer med sitt konkrete verdipapir nå, etter at først Frp og seinere Høyre har redusert Ap til et mellomstort parti. Partilederens svar er at det er nå valgkampen begynner. Det kan vise seg å være en kostbar formalisme. Det er krepsesesongen som starter 6. august, ikke norsk valgkamp. Den pågår hele tida. Her tjuvstarter alle partier med jublende lyst, om de har noe å fare med.
  • Nå, omsider, har Arbeiderpartiet det. Velgerne vil kunne regne seg fram til hva de vil tjene på å gi sin stemme til partiet. Men kanskje er det for seint å komme med løfter om kroner og skattelettelser når Høyre ligger tett opp til 36,9 prosent og Ap strever 15 prosent bak.