Omskjæring, farlig og uakseptabelt

Hvert år blir det gjennomført mellom 700 og 800 omskjæringer i Norge. I følge de svenske forskere kan vi forvente at en tiendedel av dem får ubehagelige og også farlige konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlege Leif Olsen og professor Yngve Hofvander er begge ansatt ved Akademiske Sjukhuset i Uppsala. I en artikkel i det svenske legetidsskfriftet Läkartidningen argumenterer de sterkt mot omskjæringspraksisen i Sverige.

- Det er ikke lenger akseptabelt at dette smertefulle, medisinsk umotiverte og ikke ufarlige inngrepet får fortsette i et land som har undertegnet FNs konvensjon om barns rettigheter, skriver de svenske forskerne.

I Norge har det vært en opphetet debatt om hvem som skal betale for omskjæringer av barn. Seksjonsoverlege ved Volvat Medisinske senter, Knut Dalaker har deltatt i debatten. Han hevder imidlertid at i løpet av sin 20-årige praksis har har sett mindre blødninger og hevelser men ikke farlige komplikasjoner slik de svenske legene beskriver.

Praksisen med å omskjære guttebarn er mest utbredt i jødiske og muslimske grupper av befolkningen. Fordi denne tradisjonen er et så viktig element av barnas religion mener Dalaker at det er etisk uproblematisk å gjennomføre dem.

Norske muslimer reagerer sterkt på krav om forbud og viser til at utsiktene for at folk heller hendvender seg til kvakksalvere da er overhengende, noe som vil øke faren for komplikasjoner.