Omskjæring og seksuell lyst

Dagbladet bruker søndag 30. juni tre fulle sider i kamp mot en setning fra OK-prosjektets hjemmeside. Denne er tatt ut av sin sammenheng og dissekert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Setningen som Dagbladet bygger oppslaget på, «Kvinnelig omskjæring svekker ikke seksuell lyst, for lysten sitter i hodet og fantasien», sto i en sammenheng der det pekes på de psykiske konsekvensene av kvinnelig omskjæring, og er brukt som et argument mot at omskjæring er et nødvendig eller hensiktsmessig inngrep for å sikre døtres moral.

I det vi skriver, tar vi hensyn til flere ting: Det som rent faktisk finnes av kunnskap og hvilke argumenter og metoder som har vist seg mest effektive mot omskjæring av jenter. Samtidig vil vi vise respekt og gi verdighet til jenter og kvinner som allerede er omskåret.

Sammensatt

I intervjuet med Saynab Mohamud, i Dagbladet søndag 30. juni, sier hun: «Her (dvs. i setningen fra OK-prosjektet, vår tilføyelse) sies det at det bestialske overgrepet jeg er utsatt for, ikke har skadet seksualiteten min.» Senere i intervjuet sier hun: «Men det betyr ikke at jenter og kvinner som er kjønnslemlestet, ikke kan oppleve god seksualitet.» Hun illustrerer her hvor sammensatt denne problemstillingen er.

Den aktuelle setningen fra vår hjemmeside omtaler faktisk ikke hele seksualiteten, men bare seksuell lyst, eller ønske om å ha et seksualliv. Den seksuelle nytelse er også en viktig dimensjon av seksualiteten, men det er ikke den som er omtalt her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer