Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Omskjæring større problem enn antatt

Omfanget av omskjæring, eller kvinnelig kjønnslemlestelse, er trolig større enn det norske samfunn er klar over, mener Den Norske Jordmorforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder i foreningen, Anne Marit Tangen, sier til Bergens Tidende at mange fødende, særlig de yngre kvinnene, forteller jordmødrene at de har vært gjennom et trauma ved dette betydelige kirurgiske inngrepet i sitt kjønnsorgan.

- Når de blir gravide og skal føde kommer mye av dette traumaet tilbake. Det er helt uhørt at unge kvinner er blitt behandlet på denne måten, sier Tangen.

Jordmorforeningen har ingen statistikk som viser omfanget av problemet, men det er til stadighet jordmødre som kommer i situasjoner hvor de både ved svangerskapskontroll og forløsning ser unge jenter som har vært utsatt for kvinnelig kjønnslemlestelse.

- Og i områder av landet der vi har mange kvinner fra visse miljøer er det et betydelig antall, sier Tangen som oppfordrer barne- og familieminister Laila Dåvøy til å sørge for at jordmødre tas inn i beredskapsgrupper mot kjønnslemlestelse av kvinner.

NTB

Hele Norges coronakart