- Omskjæring svekker ikke seksuell lyst

Denne uttalelsen ligger på hjemmesida til det regjeringsoppnevnte prosjektet mot kjønnslemlestelse av jenter. - Dette er hårreisende! Det er en hån mot oss jenter som er lemlestet, sier Saynab Mohamud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saynab Mohamud, frontfigur i kampen mot kjønnslemlestelse i Norge, er sjokkert over uttalelsenene t på OK-prosjektets ferske hjemmeside.

- Jeg er rystet. Personlig opplever jeg denne uttalelsen som en hån mot meg og kroppen min. Her sies det at det bestialske overgrepet jeg er utsatt for, ikke har skadet seksualiteten min. Når den mest følsomme delen av kroppen, klitoris, skjæres bort, og jenta syes igjen, så blir selvsagt følelser og lyst borte, sier Saynab Mohamud, som ble kjønnslemlestet åtte år gammel i Somalia.

OK-prosjektet

OK-prosjektet er regjeringens flaggskip i kampen mot omskjæring. Prosjektet startet opp i fjor høst, med en rammebevilgning på 15 millioner kroner fordelt over tre år. Prosjektets målsetting er:

  • Utvikle kommunikasjons- og informasjonstiltak.
  • Skape debatt og dialog med de berørte parter.
  • Forebygge kjønnslemlestelse og hjelpe de utsatte.
  • Utarbeide samarbeid med helsevesenet for å øke kompetansen til helsepersonell.
  • Motvirke fordommer hos nordmenn om kjønnslemlestelse og de som praktiserer skikken.

Prosjektet har fire ansatte. Leder er Elise B. Johansen, mens sykepleier Safia Y. Abdi fra Somalia, lærer Barlin A. Farah fra Somalia og sosionom og gestaltterapeut Chava E. Savosnick fra Norge er prosjektmedarbeidere.

Hun er så sint over det hun leser på nettsida til regjeringens omskjæringsprosjekt at hun skjelver.

Leder an kampen

For tida arbeider Saynab Mohamud med SI NEI-kampanjen mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap på Gardermoen. Høsten 2000 sto hun fram i «Rikets tilstand» på TV2 og fortalte om sine erfaringer med å bli omskåret. Det var disse programmene som førte til at daværende regjering utarbeidet en handlingsplan for å bekjempe kjønnslemlestelse i Norge.

Et av tiltakene i handlingsplanen går ut på å utvikle informasjons- og kommunikasjonstiltak, som blant annet skal heve kompetansenivået i Norge. OK-prosjektet har fått hovedansvaret for dette.

Unngår sex

- Gjennom mange år har jeg hatt nær kontakt med unge kvinner som er omskåret. Mange forteller at de unngår å ha sex selv om de har kjæreste eller er gift, for sex forbindes med smerter på grunn av arr etter kjønnslemlestelse. I tillegg skjemmes de gjerne over kjønnsorganet sitt ettersom det er ødelagt. Mange jenter plages også av det psykiske og fysiske sjokket det var å bli lemlestet, og i etterkant kommer sorgen den dagen de forstår hva overgrepet de ble utsatt for som barn har fratatt dem. Gjennom hele barndommen er bare det å skulle tisse forbundet med problemer for dem som er gjensydd, og når de som er sydd igjen får menstruasjonen, medfører det også betydelige plager. Alt dette og mer til er selvsagt med på å svekke seksuell lyst, sier Mohamud, og føyer til:

- Men det betyr ikke at jenter og kvinner som er kjønnslemlestet, ikke kan oppleve god seksualitet. En omskåret kvinne har fremdeles erogene soner, G-punkt og brystvorter. Noen har også klitoris intakt.

Går rundt grøten

Saynab Mohamud mener OK-prosjektets uttalelse undergraver alvoret ved kjønnslemlestelse.

- Hvis seksuell lyst bare sitter i hodet, da trenger en jo ikke kvinnekjønnet i det hele tatt, sier Saynab.

- Jeg har opplevd hvordan de ansatte i prosjektet går rundt grøten når de snakker om temaet. Kjønnslemlestelse er så alvorlig at man må snakke direkte, og ikke på noen måte unngå sannheten. Jenter kjønnslemlestes av to årsaker: for å redusere kvinnens seksuelle lyst slik at hun ikke er utro, og for å prøve å sikre seg at jenta er jomfru når hun giftes bort. Det handler om kontroll av kvinners seksualitet.

Kjønnslemlestelse

Verdens helseorganisasjon (WHO) beskriver fire typer kjønnslemlestelse:

1. Forhuden på klitoris fjernes. Vanligvis fjernes hele eller deler av klitoris også.

2. Forhuden og klitoris fjernes. I tillegg de indre kjønnsleppene helt eller delvis.

3. Alle ytre kjønnsorgan fjernes helt eller delvis. Deretter sys vaginalåpningen igjen til åpningen er på størrelse med et knappenålshode.

4. Her kommer alle andre varianter inn, som stikking og prikking i klitoris, brenning av klitoris og omkringliggende vev, og andre inngrep.

I Somalia er 98 prosent av jentene og kvinnene kjønnslemlestet, de fleste utsettes for type 3. Den somaliske befolkningen i Norge har nå passert 10000 personer, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), og er derfor den største og viktigste målgruppa for arbeid mot kjønnslemlestelse. Vanligvis utsettes jentene for lemlestingen i en alder av 7- 9 år, men ved migrasjonen til Vesten viser det seg at jenter helt opp til 20 år risikerer å bli kjønnslemlestet.

MANGE SKJEMMES: - Jeg har opplevd hvordan de ansatte i prosjektet går rundt grøten når de snakker om temaet. Kjønnslemlestelse er så alvorlig at man må snakke direkte, og ikke på noen måte unngå sannheten, sier Saynab Mohamud, frontfiguren i kampen mot kjønnslemlestelse i Norge.