Omsorg for de rike

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • President George Bush brukte sine første uker i Det hvite hus til å få flertall i Kongressen for skattelettelser på 1,3 billioner norske kroner fordelt over ti år. Mest til de rikeste, og mest mot slutten av perioden, da budsjettoverskuddene kommer til å bli svært store. Et hovedargument var at dette er skattebetalernes penger, som de fortjener å få tilbake.
  • Samtidig som Kongressen vedtok presidentens gavepakke til de velstående, tippet USAs økonomi nedover. Siden mars i fjor har den vært i tilbakegang. Så kom terrorangrepene, som forsterket nedgangen, slik at det første året av presidentperioden går med solid underskudd. Det framtidige overskuddet fra skattedebatten i fjor er redusert med 75 prosent.
  • Forleden la presidenten fram sitt budsjettforslag. Der er utgiftene til forsvaret økt med 14 prosent, slik at det nå koster 10 milliarder kroner dagen, sju dager i uka, året rundt. Krigen i Afghanistan koster 18 milliarder kroner i måneden. 200 milliarder kroner i budsjettet skal finansiere den fortsatte krigen mot internasjonal terror. 280 milliarder kroner på toppen av budsjettet for i fjor skal brukes til innkjøp av nye våpen. Rakettforsvaret koster 78 milliarder, og det vil øke mye i åra som kommer etter dette budsjettet.
  • Utgiftene til statens øvrige virksomhet øker med magre 2 prosent, som betyr store kutt i alt fra veiprosjekter til miljøprogrammer. Demokratene anklager presidenten for å drive med kreativ bokføring for å skjule at de reelle kuttene er enda større. Kongressen kommer til å vedta det enorme forsvarsbudsjettet, nesten uten debatt. Men opposisjonen kommer til å slåss mot skattelettelsene og gavepakkene til de velstående, som Bush foreslår på bekostning av svakere grupper.
  • Da George Bush var presidentkandidat, kaltes han «en konservativ med medfølelse» for andre mennesker. Avskrellet de tjukke lagene med patriotisk svada og krigsretorikk viser dette budsjettet at president George Bush er en kald og hard konservativ som forfølger sine ytterliggående politiske mål delvis i ly av terrorangrepene 11. september.