Omstridt adopsjonssak til Sivilombudsmannen

Sivilombudsmannen er bedt om å vurdere den omstridte adopsjonssaken i Møre og Romsdal, hvor barne- og familieministeren omgjorde et vedtak i Statens ungdoms- og adopsjonskontor (SUAK).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har bedt Barne- og familiedepartementet om å få alle dokumenter i denne saken, slik at vi lettere kan vurdere saken. Gjennomgangen av dokumentene vil ta noen uker, sier kontorsjef Morten Holmboe hos Sivilombudsmannen til NTB.

Først avslo SUAK søknaden, så gjorde et faglig utvalg oppnevnt av Barne- og familiedepartementet det samme. Statsråd Karita Bekkemellem Orheim overprøvde det faglig utvalg som frarådet søknaden fra en uføretrygdede kvinne og hennes mann fra Møre og Romsdal. Utvalget mente kvinnen med medfødt hjerneskade ikke burde få adoptere et barn fra Kina av hensyn til barnet. Det var kvinnens far, som er fylkespolitiker, som tok direkte kontakt med statsråden.

«Sviktet i alle ledd»

Ifølge Sunnmørsposten har Liven Arner, som fikk sparken som saksbehandler i SUAK etter at hun offentlig kritiserte statsråden, bedt Sivilombudsmannen vurdere behandlingen av adopsjonssaken.

- Fordi Arner ikke er direkte involvert i saken som part, har hun anmodet oss om å ta opp saken etter eget tiltak, sier Morten Holmboe.

I brevet til Sivilombudsmannen skriver Arner at «grunnen til denne henvendelsen er at det ennå ukjente adoptivbarnet fra Kina er sviktet i alle ledd og har heller ingen offisiell talsmann». Hun mener at det er tatt utenforliggende hensyn i strid med både adopsjonsloven og retningslinjene for godkjenning av adoptivsøkere. Arner hevder vedtaket om godkjenning er i strid med Haagkonvensjonen.

Departementet opplyser at saken er avsluttet fra deres side, skriver Sunnmørsposten.

For stor belastning

I juni behandlet Stortingets kontrollkomité adopsjonssaken. Komiteen kom fram til at beslutningen til statsråden kunne bli stående, men reglene for behandling av adopsjonssaker skal drøftes på et prinsipielt grunnlag.

En av statsrådens argeste kritikere, stortingsrepresentant Odd Holten i Kristelig Folkeparti, begrunnet ifølge Aftenposten sin retrett med at en gjenopptakelse av saken ville bli en for stor belastning for den aktuelle familien.

(NTB)

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 97618367


Varnish cache server