Omstridt adopsjonssak til Sivilombudsmannen

Sivilombudsmannen er bedt om å vurdere den omstridte adopsjonssaken i Møre og Romsdal, hvor barne- og familieministeren omgjorde et vedtak i Statens ungdoms- og adopsjonskontor (SUAK).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi har bedt Barne- og familiedepartementet om å få alle dokumenter i denne saken, slik at vi lettere kan vurdere saken. Gjennomgangen av dokumentene vil ta noen uker, sier kontorsjef Morten Holmboe hos Sivilombudsmannen til NTB.

Først avslo SUAK søknaden, så gjorde et faglig utvalg oppnevnt av Barne- og familiedepartementet det samme. Statsråd Karita Bekkemellem Orheim overprøvde det faglig utvalg som frarådet søknaden fra en uføretrygdede kvinne og hennes mann fra Møre og Romsdal. Utvalget mente kvinnen med medfødt hjerneskade ikke burde få adoptere et barn fra Kina av hensyn til barnet. Det var kvinnens far, som er fylkespolitiker, som tok direkte kontakt med statsråden.

«Sviktet i alle ledd»

Ifølge Sunnmørsposten har Liven Arner, som fikk sparken som saksbehandler i SUAK etter at hun offentlig kritiserte statsråden, bedt Sivilombudsmannen vurdere behandlingen av adopsjonssaken.

- Fordi Arner ikke er direkte involvert i saken som part, har hun anmodet oss om å ta opp saken etter eget tiltak, sier Morten Holmboe.

I brevet til Sivilombudsmannen skriver Arner at «grunnen til denne henvendelsen er at det ennå ukjente adoptivbarnet fra Kina er sviktet i alle ledd og har heller ingen offisiell talsmann». Hun mener at det er tatt utenforliggende hensyn i strid med både adopsjonsloven og retningslinjene for godkjenning av adoptivsøkere. Arner hevder vedtaket om godkjenning er i strid med Haagkonvensjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer