«Alternative fakta»:

Omstridt begrep var en tabbe

Begrepet «alternative fakta» gjorde en av Trumps nærmeste rådgivere, Kellyanne Conway, kjent. Nå avsløres det at det hele var en forsnakkelse.

RÅDGIVER: Kellyanne Conway har fått æren for å gjøre Trump mer spiselig, og har - til tross for store utskiftninger - vært en av Trumps nærmeste rådgivere siden han ble valgt til president. FOTO: NTB Scanpix
RÅDGIVER: Kellyanne Conway har fått æren for å gjøre Trump mer spiselig, og har - til tross for store utskiftninger - vært en av Trumps nærmeste rådgivere siden han ble valgt til president. FOTO: NTB ScanpixVis mer

I starten av 2017 rykket en av Donald Trumps nærmeste rådgiver, Kellyanne Conway, ut for å forsvare presidentens daværende pressetalsmann, Sean Spicer. Ved en tabbe tok hun i bruk begrepet «alternative fakta», avsløres det i ei ny bok.

Bakgrunnen var at Spicer mottok mye kritikk da han ga uriktige opplysninger om Trumps presidentinnsettelse.

Blant annet sa han at det var« det største publikumet som har overvært en innsettelse», at «flere personer brukte metroen i Washington til å komme til Trumps innsettelse enn til Obamas innsettelse i 2013» og at «det var første gang i historien at det ble lagt ut matter på bakken for å beskytte gresset på 'the Mall'».

Disse påstandene ble raskt plukket fra hverandre av amerikanske medier.

ALTERNATIVE FAKTA: Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien. Video: MEET THE PRESS-NBC NEWS'/AP Vis mer

- Alternative fakta

For å ta Spicer i forsvar, stilte Conway opp til et intervju med NBC. Konfrontert med at Spicer ga uriktige opplysninger, svarte hun med denne famøse uttalelsen:

- Ikke overdramatiser det så mye, Chuck (NBC-reporter Chuck Todd red.anm.). Du sier det er løgn, men Sean Spicer, pressesekretæren kom med alternative fakta.

I forbindelse med at CNN-reporter Jim Acosta lanserer boka «The Enemy of the People: A Dangerous Time to Tell the Truth in America», har kanalen publisert et utdrag hvor Acosta forsøker å forklare «hvordan Trumps fake news-retorikk har kommet ut av kontroll».

MANIPULERTE VIDEO: Det hvite hus tok fra CNN-journalist Jim Acosta akkrediteringen hans etter en pressekonferanse. Nå har talskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, postet en manipulert video av hendelsen. Video: NTB Scanpix. Twitter: PressSec (Sarah Sanders). Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

En tabbe

I utdraget uttaler Conway at begrepet rett og slett var en tabbe.

- «Alternative fakta» var en forsnakkelse. Jeg hastet meg gjennom «alternativ informasjon og tilleggsfakta», og det hele ble sauset sammen. Det var aldri meningen at det skulle framstå «orwellsk» eller som en unnskyldning for løgner, sier hun.

Trump har for øvrig beskyldt både CNN og Jim Acosta for å spre falske nyheter og for å være en fiende av det amerikanske folk. Trump kalte også Acosta for «en taper» etter å ha skjelt ham ut under en pressekonferanse i fjor.

Kellyanne Conway

Til tross for store utskiftninger rundt Trump, har Conway vært en viktig bidragsyter siden før han ble valgt som president - først som kampanjesjef og siden som spesialrådgiver.

I 2016 fikk hun æren for å gjøre Trump mer spiselig.

- Hun var den første markante Trump-rådgiveren som framsto som glattstriglet. Hun er profesjonell, svært veltalende, dannet og en smart strateg, har Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen, tidligere uttalt til Dagbladet.

Omstridte situasjoner

Siden har hun vært involvert i en rekke omstridte situasjoner.

I begynnelsen av februar i 2017 uttalte hun seg om «Bowling Green-massakren» – som aldri hadde funnet sted.

I mars samme år fikk hun også gjennomgå for det mange kalte mangel på respekt og etikette. Det skjedde etter et møte i Det ovale kontor mellom president Trump og lederne av høyskolene og universitetene i USA hvor studentmassen tradisjonelt har bestått av afroamerikanere.

Det var også her at Conway ble fotografert knelende i sofaen, med høyhælte sko på, samtidig som hun trykket på mobiltelefonen.

Etiketteekspert Reidar Helliesen var bare en av dem som mente at rådgiveren «overskrider grensen fullstendig for hva som er anstendig i en slik formell setting».