Omstridt etikksjef

Rolf Magne Larsen er blitt Statoils leder for landanalyse, samfunnsansvar, etikk, moral og arbeid mot korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Dagbladet er kjent med at ellers godt taleføre ansatte i Statoil ble stumme av forbauselse da de for ei uke siden ble kjent med at direktør Rolf Magne Larsen ble utnevnt til å overta som leder for Landanalyse og samfunnsansvar.

- Larsen skal jobbe innenfor et bredt spekter, blant annet etikk og korrupsjon internasjonalt, sier informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil.

Ledet engasjementet

I 1996 fant Statoil gassforekomster i det indonesisk-okkuperte Øst-Timor. Rolf Magne Larsen var internasjonal direktør i Statoil, og må ha vurdert den politiske risikoen som uproblematisk ettersom han ledet engasjementet Statoil hadde sammen med det amerikanske oljeselskapet Mobil. Kjell Magne Bondevik var blant flere sentrale politikere som reagerte sterkt på Statoils ønske om å utvinne ressurser som kanskje tilhørte Øst-Timor.

Korrupte land

Rolf Magne Larsen var også toppsjefen for Statoils letevirksomhet internasjonalt da Statoil for alvor tok grep i korrupte land som Nigeria, Angola, Kasakhstan og Aserbajdsjan. Han har jobbet i Statoil siden 1978. Fra 1991 til 2001 ledet han Statoils internasjonale virksomhet. Han satt også i konsernledelsen fra 1999 til 2001. Larsen kommer nå fra stillingen som stabssjef for den internasjonale letevirksomheten.

Ga bort oljefelt

I 1998 overførte Statoil en andel på 20 prosent i et oljefelt på blokk 210 utenfor Nigeria til selskapet Allied Energy, som er eid av det nigerianske oljeselskapet CAMAC Holdings. Der dukket Statoils første konsernsjef Arve Johnsen opp som styremedlem.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal Statoil ha fått en symbolsk pris for å selge ut sin andel. På forhånd hadde Statoil betalt millionbeløp i signaturbonus for blant annet å få tilgang til denne blokka. Statoil har tidligere uttalt til Dagbladet at det var en skjult betingelse for å få andre blokker i Nigeria at jobben i blokk 210 aldri ble gjort.

Det var også under Larsens ledelse at Statoil måtte erkjenne et tap på 1,2 milliarder kroner etter å ha boret tørt på Connemara-feltet på britisk sokkel. Det kom som en følge av at Statoil kjøpte det irske oljeselskapet Aran Energy PLC i 1995 for 2,1 milliarder kroner.

KLAR FOR NY JOBB: Rolf Magne Larsen skal blant annet lede Statoils arbeid for bedre etikk og klare holdninger mot korrupsjon.