Omstridt Frp-forslag om asylstopp får bred støtte i EU: - Ikke overraskende

Flere av EUs innenriksministere vil ha flyktningleire utenfor Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens valgthrilleren pågikk i Norge mandag kveld, deltok justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) på et hastemøte i EU om hvordan medlemslandene skal takle flyktningkrisen.

Ifølge The Guardian har EU-landene et mål om å nekte de utallige flyktningene rett til asyl i Europa ved å finansiere og bygge asylmottak, som avisa kaller leirer, i Afrika og andre steder utenfor EU.

Etter at forslaget ble fremmet under møtet, fikk det bred støtte av innenriksministerne fra en rekke EU-land. Forslaget er i tråd med det 1. nestleder i Frp, Per Sandberg, presenterte i Dagbladet forrige uke. Et forslag som møtte mye kritikk.

- Helt nødvendig Sandberg er ikke overrasket når han hører nyhetene fra Brüssel.

- Jeg er ikke overrasket over signalene fra EU, og jeg er heller ikke overrasket over at jeg ble slaktet for dette forslaget i valgkampen. Dette er den eneste løsningen som er framtidsretta om ikke Europa skal knekke sammen. EU er også avhengig av å få med seg FN på dette, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Unionens innenriksministere ble ikke enige om et forslag om å fordele 120 000 asylsøkere landene imellom gjennom relokalisering. Mange ønsket imidlertid et system med flyktningleire utenfor unionen. Når disse er oppe og går vil personer som oppholder seg i leiren ikke kunne få sin søknad behandlet i Europa, skriver The Guardian. Det var også enighet om at man må bygge mottak i Hellas og Italia.

- Det betyr at man kan få en samordning av ressursene, og de som faktisk har behov for beskyttelse, vil få det. Det vil ikke bli slik som nå, at en strøm av innvandrene som ikke har beskyttelsesbehov kommer til Europa og Norge, og dermed plasserer de svakeste lenger bak i køen, sier Sandberg.

Han sier han forstår at ikke alle land er kapable til å huse flyktningleire, og at ikke alle land er potensielle.

- Det må bygges institusjoner og infrastruktur som gjør at de slipper å reise videre. Det blir en jobb for FN, hvor man blant annet kan bruke etablerte leire og bygge opp standarden der, sier han.

Forslaget ble også møtt med sterk kritikk fra blant annet Storbritannias EU-parlamentsmedlem Claude Morales.

- Asylprinsippet må bli bevart som et sentralt punkt i forslagene. Ideen om trygge land kan forringe asylretten, sier han.

Venter flere diskusjoner Forslaget som ble tatt opp i EU-hastemøte stemmer overens med Frps politikk om å hjelpe flyktningene der er.

EU anslår imidlertid at det vil komme 500 000 flyktninger og migranter til Europa i løpet av 2015. Bare i august kom det 156 000. Sandberg mener imidlertid man også må se på muligheten for at land kan få større suverinitet for midlertidig bosettelse.

- Den neste diskusjonen i EU kommer nok til å være Dublin-avtalen, Schengen-ordningen og muligheten for å ikke gi permanent opphold etter 15 måneder, sier Sandberg.

Norge som EØS-land hadde ingen innvirkning under mandagens møte, men justisminister Anders Anundsen fulgte samtalene. Norge som EØS-land må enten forkaste eller innføre de forordninger og direktiver som kommer fra EU.

Angela Merkel vil ha omkamp om flyktningkvoter og ber om et EU-toppmøte etter at EU-landene ikke ble enige om bosetting.

- Vi kan løse dette problemet, men bare i fellesskap. Tiden renner ut, sier Merkel til DPA om flyktningkrisa, skriver NTB.