Dagbladet avslører:

Omstridt Kina-app på jobbtelefonen

Justisministeren hadde TikTok på jobbtelefonen, ifølge Dagbladets opplysninger. Hun har selv ikke besvart spørsmålet. Emilie Enger Mehl sier at hun nå har en egen mobil til sosiale medier.

TIKTOK PÅ JOBBTELEFONEN: Ifølge Dagbladets opplysninger hadde justisministeren den omstridte appen TikTok på jobbtelefonen i en periode. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIKTOK PÅ JOBBTELEFONEN: Ifølge Dagbladets opplysninger hadde justisministeren den omstridte appen TikTok på jobbtelefonen i en periode. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Justisministeren Emilie Enger Mehl (Sp) hadde TikTok på sin jobbtelefon i en periode i fjor sommer.

Dette får Dagbladet opplyst fra sentralt hold i regjeringen.

Mehl vil ikke selv bekrefte opplysningene. Hun har over lang tid ikke besvart Dagbladets direkte spørsmål om TikTok-bruk på tjenestetelefon.

Den kinesiske appen er omstridt fordi den krever tilgang til svært mye informasjon fra brukeren. Koblingene mellom TikTok og kinesiske myndigheter gjør appen meget omdiskutert i politiske kretser.

- Som opplyst tidligere har jeg flere digitale enheter i tjenesten til ulike formål. Av sikkerhetshensyn ønsker jeg ikke å gå inn på hvordan dette er satt opp. På eget initiativ har jeg siden i høst hatt en enhet spesielt til sosiale medier, selv om dette ikke er et krav. Utover dette har jeg ikke flere kommentarer, sier justisministeren til Dagbladet.

Flere i samme båt

Dagbladet har tidligere omtalt at også helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) hadde TikTok på telefonen i en kort periode.

Regjeringen har ikke eksplisitt advart sine statsråder om å unngå TikTok på jobbtelefonen, kan Dagbladet fortelle.

- At regjeringsmedlemmer og andre høyt oppe i embetsverket tilsynelatende ikke blir advart mot TikTok er for meg et mysterium, har sikkerhetsekspert Gaute Wangen ved NTNU tidligere fortalt Dagbladet.

- Det er i øyeblikket applikasjonen installeres og gis tilgang til telefoninnholdet at det potensielle sikkerhetsbruddet skjer, la han til.

Ikke svart

Også fra Stortinget har Mehl fått spørsmål om egen TikTok-bruk, men opposisjonen på Løvebakken opplever ikke at de har fått svar fra Sp-toppen.

Dagbladet har tidligere fortalt at både sikkerhetseksperter og opposisjonspolitikere advarer mot å ha den kinesiske appen TikTok på jobbtelefon.

Kinesiske styresmakter er viden kjent for å kreve stort innsyn i opplysninger kinesiske selskap innehar.

Stille

Dermed, fryktes det, kan sensitiv informasjon gå via TikTok og rett i hendene til styresmaktene i Beijing.

Emilie Enger Mehl har fortsatt en konto på TikTok, men har ikke publisert noen videoer på tjenesten siden oktober i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer