Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omstridt kriseplan er vedtatt

Hellas må spare 218 milliarder kroner for ikke å gå konkurs.

KRISEPLANEN VEDTATT:  På tross av omfattende protester og stor motstand ble den greske kriseplanen vedtatt i nasjonalforsamlingen i dag. Disse demonstrantene hadde ønsket det annerledes. "Nei" står det på plakaten de holder opp. Foto:  AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI/Scanpix
KRISEPLANEN VEDTATT: På tross av omfattende protester og stor motstand ble den greske kriseplanen vedtatt i nasjonalforsamlingen i dag. Disse demonstrantene hadde ønsket det annerledes. "Nei" står det på plakaten de holder opp. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den greske kriseplanen ble vedtatt i nasjonalforsamlinge klokka 15.10 idag.

Kriseplanen betyr at Hellas må spare 218 milliarder kroner. Alternativet var å gå konkurs, og samtidig måtte forlate euroen.

I EU og i Det internasjonale pengefondet (IMF) er man nådeløse, og har krevd krisepakka vedtatt for at Hellas skal få et nytt og helt nødvendig lån på 1 000 milliarder kroner.

Rett før avstemningen var det voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter med anarkistiske sympatier.

Krisepakka ble vedtatt med 155 mot 138 stemmer. Fem fra opposisjonen avsto fra å stemme, mens to representanter holdt seg borte fra den dramatiske avstemningen.

-Vi må unngå med alle midler at landet kollapser. Nå er ikke tidspunktet for å gå tilbake, sa statsminister Georgious Papandreou rett før avstemningen.

Ikke selvmord Dermed kan det se ut til at EU i denne omgang har klart å begrense krisa til Hellas. Krisa betyr ikke at europeiske banker går over ende fordi de har greske kunder som ikke kan gjøre opp for seg.

— Det vil være en forbrytelse om de folkevalgte stemmer imot denne sparepakka. Landet stemmer for et selvmord, sa den greske sentralbanksjefen, Giorgos Provopoulos før dagens avstemning.

Men dette er et synspunkt forbeholdt regjeringen og den greske eliten, for det var ingen selvfølge at nasjonalforsamlingen stemte for krisepakka idag. Nasjonalforsamlingen var delt på midten. Men folket er overveiende mot sparepakka  som innebærer at den vanlige greker må stramme inn livreima.

Hele 80 prosent av folket er imot sparepakka, ifølge meningsmålinger. Og i stedet for å vise vilje til sparing har mange grekere vist sin forrakt for sparepakka blant annet ved å åpne bommer på bomveier, og unnlate å betale avgift.

Med krisepakka vedtatt står Georgious Papandreou framfor veldig vanskelige dager. Imorgen skal nasjonalforsamlingen vedta flere nye lover for å kunne iverksette sparetiltakene som krisepakka forutsetter. I verste fall kan man stå overfor den situasjonen at krisepakka, som ble banket i gjennom idag blir stanset fordi det nødvendige lovverket ikke blir vedtatt imorgen. I så fall vil ikke lånet bli utbetalt, og Helles vil være konkurs om få dager.

Jukset med tall Flere økonomiske ekspperter mener at det beste hadde vært om Hellas meldte seg ut av euroen, fikk tilbake drakmen, og sakte kunne begynne å bygge opp igjen sin skakkjørte økonomi. Men politiske hensyn i EU gjør at dette er en tanke ingen toneangivende EU-politiker har tatt til orde for.

Gjennomføring av sparepakka har blitt statsminister Georgious Papandreous store politiske oppgave. I 2009 vant han valget på løfter om å få en slutt på korrupsjonen, og øke offentlige investeringer i næringslivet. Men økonomien viste seg å være i mye verre forfatning enn det tallene viste, fordi tallene i mange år var systematisk jukset med.

Både idag og i går har det vært harde sammenstøt mellom politi og en gruppe voldelige demonstranter. I går ble 46 mennesker skadd i sammen støtene. Ifølge greske myndigheter skal 37 av dem være politifolk. I går ble det innledet en 48 timer lang generalstreik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media