Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omstridt lov forbyr demonstrasjoner i Ukraina

Demonstrantene svarer med å ta til gatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kiev (NTB-AFP-DPA): Ifølge den nye loven er det straffbart å blokkere offentlige bygninger og for demonstranter å maskere seg med for eksempel luer, finlandshetter eller ansiktsmasker.

I praksis betyr loven et forbud mot så å si alle former for demonstrasjoner i hele landet, og mange regimekritikere frykter at myndighetene vil bruke loven til å slå ned på demonstrantene med vold.

Katapult

Loven trådte i kraft etter en kveld og natt med omfattende sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i hovedstaden Kiev. Hundrevis av regimekritiske demonstranter kastet molotovcocktail og steiner mot politiet, som på sin side rev ned barrikader og en katapult som demonstrantene hadde bygget.

Men demonstrantene jaget også bort flere unge menn som angivelig bare var ute etter å lage bråk og som ikke deltok i protestaksjonene med en politisk agenda.

Opposisjonsleder og tidligere verdensmester i tungvektsboksing, Vitalij Klitsjko, hevder myndighetene betaler pøbler for å blande seg inn blant demonstrantene og skape uro og provosere fram voldsbruk.

Kan spre seg
Mandag advarte president Viktor Janukovitsj på sin side om at sammenstøtene og urolighetene i hovedstaden Kiev kunne spre seg til resten av landet.

De omfattende protestene mot myndighetene begynte i november da president Janukovitsj overraskende trakk seg fra forhandlingene om en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU og heller vendte seg mot Russland. (©NTB)

OPPTØYER: Demonstranter og politi barket sammen i store opptøyer i Kiev sentrum i helga og mandag.  Foto: Gleb Garanich/REUTERS
OPPTØYER: Demonstranter og politi barket sammen i store opptøyer i Kiev sentrum i helga og mandag. Foto: Gleb Garanich/REUTERS Vis mer
FLAMMER: Flere demonstranter bruker molotovcocktails, små brannbomber bestående av en glassflaske og bensin med lunte, mot politiet. Noen ganger tar de fyr selv også: Foto: Vasily Fedosenko/REUTERS
FLAMMER: Flere demonstranter bruker molotovcocktails, små brannbomber bestående av en glassflaske og bensin med lunte, mot politiet. Noen ganger tar de fyr selv også: Foto: Vasily Fedosenko/REUTERS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!