Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omstridt lov vedtatt i Israel

Israel har vedtatt en lov som skal gjøre det enklere å ta statsborgerskapet fra dem som «tar parti med fienden».

 SLAGORD: En gutt går forbi en mur med malerier som viser Hamas-soldater som sender raketter mot Israel. og med slagordet "Hamas er døden for Israel" malt på. Bildet er tatt i flyktningeleiren Jabaliya nord på Gazastripen. Foto: ALI ALI/EPA
SLAGORD: En gutt går forbi en mur med malerier som viser Hamas-soldater som sender raketter mot Israel. og med slagordet "Hamas er døden for Israel" malt på. Bildet er tatt i flyktningeleiren Jabaliya nord på Gazastripen. Foto: ALI ALI/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loven er den siste i en rekke omstridte lover som har høstet sterk kritikk fra menneskeretts- og borgerrettsorganisasjoner i landet.

- I et demokrati nekter man ikke folk statsborgerskap, mener Association for Civil Rights, som kaller den nye loven ydmykende og diskriminerende.

Organisasjonen mener loven særlig er rettet mot landets arabiske innbyggere, etterkommere av palestinere som takket ja til israelsk statsborgerskap i 1948.

De israelske araberne utgjør over 20 prosent av befolkningen, men stemples ofte som femtekolonister som tar palestinernes side i konflikten.

- Dette er enda en lov som tas i bruk i den demografiske krigen mot oss, sier Hanna Sweid, selv araber som sitter i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, som leder det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu, er svært fornøyd med den nye loven.

- Jeg har oppfylt løftet til velgerne om å slå ned på innbyggere som tar fiendens parti, sa Lieberman.

Høyreflertallet i Knesset vedtok tidligere i måneden en lov som gjør det straffbart å omtale Israels opprettelse som en «nakba», det arabiske ordet for katastrofe.

Lieberman fremmet også et forslag om å granske hvor israelske menneskerettsorganisasjoner og andre grupper som kritiserer regjeringens politikk, får pengestøtte fra.

Etter massiv kritikk grep statsminister Benjamin Netanyahu inn og stanset forslaget.

(NTB)

FORNØYD: Lederen for det ytterliggående partiet  Yisrael Beiteinu, Avigdor Lieberman. Foto: Thanassis Stavrakis/AP
FORNØYD: Lederen for det ytterliggående partiet Yisrael Beiteinu, Avigdor Lieberman. Foto: Thanassis Stavrakis/AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media