Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omstridt lovforslag om narkotika snart klart

Ønsker å satse på forebygging og hjelp, og heller bruke strafferetten på de større narkotikasakene.

SJOKKERT: Regjeringen mener bøter og fengsel har en begrenset effekt for de som ikke har råd til å betale, og vil heller bruke strafferetten på større narkotikasaker.  Fremskrittspartiets justispolitisk talsmann, Ulf Leirstein, er sjokkert over forslaget. Han mener lovforslaget om mildere straffereaksjoner er et skritt på vei til legalisering. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
SJOKKERT: Regjeringen mener bøter og fengsel har en begrenset effekt for de som ikke har råd til å betale, og vil heller bruke strafferetten på større narkotikasaker. Fremskrittspartiets justispolitisk talsmann, Ulf Leirstein, er sjokkert over forslaget. Han mener lovforslaget om mildere straffereaksjoner er et skritt på vei til legalisering. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet vurderer å legge fram lovforslaget der man går bort fra å bruke bøter og fengsel for mindre alvorlige narkotikalovbrudd.

I fjor sommer overleverte en arbeidsgruppe oppnevnt av regjeringen en omfattende rapport til både Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

I april i år gikk høringsfristen ut, og nå avgjør snart justisdepartementet om Stortinget vil få forslaget til endelig behandling, skriver ABC Nyheter. Forslaget innebærer store endringer i straffereaksjonene.

- Det handler om å hjelpe dem som sliter med rus, før de kommer seg for langt inn på en kriminell løpebane, ved å skreddersy en reaksjon som gjør noe med narkotikabruken som er årsaken til lovbruddet, sier statssekretær Kristin Bergersen i Justisdepartementet.

Rapporten konkluderer nemlig med at bøter og fengsel for de som ikke har råd å betale, har begrenset preventiv effekt og anbefaler en oppmykning av flere paragrafer i straffeloven og legemiddelloven.

Regjeringen ønsker å satse på forebygging og hjelp og bruke strafferetten på de større narkotikasakene. Samtidig har regjeringen understreket at det ikke er på tale å avkriminalisere denne type lovbrudd.

Justisdepartementet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken siden den fortsatt er til behandling, men Frp er sjokkerte.

- Hvis man har mildere straffereaksjoner er det et skritt på veien til legalisering, frykter justispolitisk talsmann Ulf Leirstein.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media