Organtransplantasjon:

Omstridt metode kan få grønt lys

I flere år har en internasjonalt anerkjent, men også omstridt, metode for organdonasjon vært oppe til vurdering i Norge. Mandag faller dommen i Beslutningsforum for nye metoder.

NY METODE I NORGE: Beslutningforum tar mandag stilling til om en ny metode for organtransplantasjon skal innføres på norske sykehus. ILLUSTRASJONSFOTO: David Tadevosian / Shutterstock / NTB
NY METODE I NORGE: Beslutningforum tar mandag stilling til om en ny metode for organtransplantasjon skal innføres på norske sykehus. ILLUSTRASJONSFOTO: David Tadevosian / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg har sterk tro på at vi får grønt lys, og blir overrasket vi ikke får det. Da blir vi i så fall det første landet i verden som har gjort en så grundig gjennomgang og endt på at forslaget om innføring stemmes ned. I alle andre land som har gjort dette, har metoden blitt godkjent.

Det sier transplantasjonskoordinator Stein Foss ved OUS-Rikshospitalet til Dagbladet.

I Norge er det i dag bare organdonasjonsmetoden DBD - donasjon etter hjernedød - som er i bruk. Dette innebærer at pasienter med alvorlig hjerneskade som behandles med respirator, mister sirkulasjonen i hele hjernen, som igjen fører til at hjernen går til grunne. Etter at pasienten blir undersøkt nevrologisk, tas det røntgenbilde av hjernen, for å bekrefte at døden har inntruffet.

Strid om dødskriteriet

At pasienten er død, er en absolutt regel for organdonasjon.

Den nye metoden cDCD - på norsk «kontrollert donasjon etter sirkulasjonsstans» - dreier seg om pasienter som ligger på intensivavdeling med alvorlig hjerneskade etter traumer, blødninger eller oksygenmangel der det er besluttet å avslutte livsforlengende behandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer