Organtransplantasjon:

Omstridt metode kan få grønt lys

I flere år har en internasjonalt anerkjent, men også omstridt, metode for organdonasjon vært oppe til vurdering i Norge. Mandag faller dommen i Beslutningsforum for nye metoder.

NY METODE I NORGE: Beslutningforum tar mandag stilling til om en ny metode for organtransplantasjon skal innføres på norske sykehus. ILLUSTRASJONSFOTO: David Tadevosian / Shutterstock / NTB
NY METODE I NORGE: Beslutningforum tar mandag stilling til om en ny metode for organtransplantasjon skal innføres på norske sykehus. ILLUSTRASJONSFOTO: David Tadevosian / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har sterk tro på at vi får grønt lys, og blir overrasket vi ikke får det. Da blir vi i så fall det første landet i verden som har gjort en så grundig gjennomgang og endt på at forslaget om innføring stemmes ned. I alle andre land som har gjort dette, har metoden blitt godkjent.

Det sier transplantasjonskoordinator Stein Foss ved OUS-Rikshospitalet til Dagbladet.

I Norge er det i dag bare organdonasjonsmetoden DBD - donasjon etter hjernedød - som er i bruk. Dette innebærer at pasienter med alvorlig hjerneskade som behandles med respirator, mister sirkulasjonen i hele hjernen, som igjen fører til at hjernen går til grunne. Etter at pasienten blir undersøkt nevrologisk, tas det røntgenbilde av hjernen, for å bekrefte at døden har inntruffet.

Strid om dødskriteriet

At pasienten er død, er en absolutt regel for organdonasjon.

Den nye metoden cDCD - på norsk «kontrollert donasjon etter sirkulasjonsstans» - dreier seg om pasienter som ligger på intensivavdeling med alvorlig hjerneskade etter traumer, blødninger eller oksygenmangel der det er besluttet å avslutte livsforlengende behandling.

Ved denne metoden blir organdonasjon utført etter varig hjerte- og åndedrettsstans, og pasienten er altså ikke erklært hjernedød før behandlingen trekkes tilbake, slik som ved DBD – men erklæres død etter en observasjonsperiode på 5 minutter uten eget åndedrett og hjerteaksjon.

Dette har ført til strid om dødskriteriet, og uenighetene og diskusjonen har i hovedsak dreid seg om lengden på tidsintervallet fra hjertestans til personen kan erklæres død.

Metoden har derfor vært gjennom mange ledd, før den nå til slutt har havnet på bordet hos Beslutningsforum, som skal avgjøre den årelange utredningen mandag.

I bruk fra 2014 til 2017

Sammen med kolleger ved Oslo universitetssykehus har Stein Foss vært en av pådriverne for å få organtransplantasjonsmetoden innført i Norge.

Fra 2014 til 2017 var metoden i bruk ved OUS, hvor det ble hentet ut nyrer og lever fra 18 pasienter med denne metoden. Sykehuset sto på startstreken til å gå i gang med lunger, da prosjektet ble stoppet i påvente av en nasjonal metodevurdering av om metoden skal innføres.

Siden den gang har både FHI og Helsedirektoratet vurdert metoden grundig. Bestillerforum sendte også metoden ut på høring.

DØDSSYK: Magasinet ble med da Odd André Gundersen (40) sitt gamle hjerte gikk ut av tiden, og ble erstattet med et nytt. Det er to år siden verden raste sammen for Odd André og Camilla. De hadde vært hos et vennepar, tatt et par glass vin og kost seg med planleggingen av en felles Sydentur. Da han kom hjem, følte Odd André seg uvel. Skjelven og svimmel på en måte han aldri hadde kjent før. Så ble kvalmen verre og han ringte legevakta. Det viste seg at Odd André var dødssyk. Video: Morten Rakke Vis mer

FHI konkluderte allerede i slutten av 2019 med at norsk lov ikke var til hinder for å innføre metoden, og at, med noen modifikasjoner av den nåværende prosedyren, kan cDCD også gjennomføres på en etisk og juridisk forsvarlig måte.

Etter en gjennomgang landet også Helsedirektoratet nylig på at norsk lov ikke er til hinder for å innføre metoden.

- Dramatisk økning

OUS mener den nye transplantasjonsmetoden kan føre til en økning på mellom 10 og 20 prosent i antall organdonorer.

- Det tror vi er et forsiktig estimat. Vi har jo sett at andre land som har innført denne metoden har gått atskillig over det, sier Foss.

HAR TROA: Transplantasjonskoordinator Stein Foss ved OUS-Rikshospitalet har god tro på at den nye transplantasjonsmetoden blir innført i Norge, og sier han er klar til å gå i gang. Foto: Privat
HAR TROA: Transplantasjonskoordinator Stein Foss ved OUS-Rikshospitalet har god tro på at den nye transplantasjonsmetoden blir innført i Norge, og sier han er klar til å gå i gang. Foto: Privat Vis mer

- Denne metoden vil komme mange pasienter som står på venteliste for transplantasjon til gode. Ventelista for nyretransplantasjon har økt markant de siste ti åra, og det er nå 440 pasienter i kø. Det er en dramatisk økning, legger han til.

- Har vært tungt

Foss sier de er klare til å gå i gang med metoden straks, dersom de får grønt lys fra Beslutningforum.

- Vi er klare. Prosessen har tatt veldig lang tid og det har vært tungt for oss som har vært ivrige etter å komme i gang, sier Foss.

Han er imidlertid glad for det gode samarbeidet med FHI, og sier han har både respekt og forståelse for at ting har tatt tid.

- Vi er også glad for at metoden nå har vært oppe til diskusjon, og at det har vært en gjennomgående belysning av alle punkter og elementer i dette, slik at alle har blitt hørt. Når det er sagt, vi har aldri forventet at alle skulle være enig. Slik er det jo med behandlingstilbud, at ikke alle er enige. Men nå er det i hvert fall grundig diskutert og belyst, og det er konkludert fra både FHI og Helsedirektoratet at det er lovlig og kan gjennomføres etisk, effektivt og sikkert, sier Foss.

DEN FØRSTE REAKSJONEN: Når Trevor Sullivan våkner etter en hjertetransplantasjon sitter faren ved hans side og filmer reaksjonen. Se den sterke reaksjonen. Video: CNN Vis mer

Forventer høy prioritet

Etter Helsedirektoratets vurdering av metoden, har også redaktør og kommunikasjonsansvarlig Jon Anker Lisberg Sarpebakken i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte tro på at metoden blir godkjent.

- Noe annet vil være svært overraskende, sier Sarpebakken til Dagbladet.

- Hvis det blir gitt klarsignal, forventer vi at arbeidet med å gjøre de nødvendige presiseringene av regelverket iverksettes snarest. Gitt den tungrodde behandlingen saken har fått til nå, er det spesielt viktig at dette får høy prioritet. Helsedirektoratet sier at de kan sette i gang med dette dersom det besluttes at metoden tas i bruk, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer