Emilie Enger Mehl:

Omstridt mobilbruk: Nekter å svare

Justisminister Emilie Enger Mehl legger selv jevnlig ut oppdateringer på kinesiskeide TikTok. Men hun vil ikke svare på om hun bruker statsrådsmobilen. - Det er alltid en risiko, sier Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

SVARER IKKE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil ikke svare på hvilken mobil hun benytter seg av når hun selv legger ut videoer på det sosiale mediet Tiktok. Her besøker hun Kripos for å lansere tjenesten "Sikker chat". Foto: Javad Parsa / NTB
SVARER IKKE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil ikke svare på hvilken mobil hun benytter seg av når hun selv legger ut videoer på det sosiale mediet Tiktok. Her besøker hun Kripos for å lansere tjenesten "Sikker chat". Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I korte, redigerte filmer oppdaterer justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) interesserte på smått og stort i gjerningen som minister på sosiale medier-appen TikTok.

Det sosiale mediet er svært omdiskutert, og sikkerhetseksperter advarer mot det. Eierselskapet ByteDance er kinesisk og ekspertene mener de innsamlede dataene kan havne direkte hos etterretningstjenestene i Beijing.

- Det er ikke greit at våre øverste ledere risikerer å dele sensitive opplysninger via apper med andre lands myndigheter, har ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet, Gaute Bjørklund Wangen, tidligere sagt til Dagbladet.

- Følger råd

Justisministeren har tidligere fortalt at hun redigerer alle sine kontoer i sosiale medier selv.

Et sentralt spørsmål for Mehl er om hun bruker den vanlige statsrådsmobilen som hun bruker i jobben som justisminister. Denne kan inneholde en rekke sensitive opplysninger og data.

Dagbladet har spurt justisminister Emilie Enger Mehl om hun bruker statsrådsmobilen eller en alternativ mobil til å publisere innhold på TikTok. Dette vil hun ikke svare direkte på.

- Jeg forholder meg til råd og retningslinjer fra departementet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og tar en rekke forholdsregler rundt hvordan jeg bruker både sosiale medier, pc, mobil og nettbrett. Jeg vil oppfordre alle til å ha et bevisst forhold til hvilken informasjon man lagrer på telefonen sin, og hvordan man bruker sosiale medier, skriver Mehl på e-post gjennom sin kommunikasjonsavdeling.

Når Dagbladet på nytt ber Mehl om konkret svar på om hun har lastet ned Tiktok-appen på statsrådsmobilen lyder svaret fra justisdepartementet slik:

«Statsråden har ikke flere kommentarer knyttet til bruk av sosiale medier og apper.»

- Samler alt

Sikkerhetsekspert Wangen advarer om at man ved å ta i bruk TikTok godtar innsamling av svært mye data. Han kaller Tiktoks personvernerklæring et «personvernmareritt».

- De samler absolutt alt de kan, sier han og ramser opp:

PROBLEMATISK: Politisk kommentator i Dagbladet forteller om hvorfor det er problematisk at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl bruker Tiktok. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer
  • Publiserte og upubliserte meldinger og brukerinnhold.
  • Teknisk informasjon om enheten din og deg, slik som språkinnstillinger, kamera, mikrofon, lokasjon (IP adresse og GPS), og biometri i form av rytme når du skriver på tastaturet.
  • Hva du ser på, liker, hvem du har kontakt med, søkehistorikk, osv.

- Kina er ikke en alliert av Norge. TikTok er en gratis tjeneste og det betyr at vi betaler med data når vi tar den i bruk, og vi må anta at ByteDance deler data med myndighetene på bakgrunn av den kinesiske nasjonale etterretningsloven, sier Wangen.

- Alltid en risiko

Mehl har også tidligere svart Dagbladet om bruken av Tiktok, men i det nye svaret viser hun for første gang til råd fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), og underlagt Mehls eget departement.S Dette er Norges direktorat for forebyggende nasjonal sikkerhet. De oppgir at de gir en rekke råd om sikker bruk av mobilapper.

- NSM har 13 råd om sikkerhet på mobile enheter, som alle som et minimum bør følge. Ett av rådene er å ikke gi apper mer tilgang til informasjon enn nødvendig. Dette rådet gjelder for alle apper, også for TikTok, skriver seniorrådgiver Anniken Beyer Fjeld i en e-post og legger til:

- På generelt grunnlag vil det alltid være en risiko for at informasjon fra apper, sosiale medier og andre digitale tjenester kan samles inn og brukes til formål som ikke er ønskelige.

Heller ikke NSM vil opplyse om de har gitt konkrete råd om å ikke bruke statsrådsmobilen til Mehls Tiktok-aktivitet.

- Opplagt problematisk

Sikkerhetsekspert Gaute Bjørklund Wangen er bekymret hvis det viser seg at Mehl bruker jobbmobilen til Tiktok-aktiviteten.

- Det er klart at det er mer alvorlig hvis hun bruker statsrådsmobilen der hun har jobb-e-post og jobbdokumenter. TikTok er i praksis et datainnsamlingsverktøy. Når du laster det ned gir det tilgang til bilder, dokumenter og videoer. Hvis hun for eksempel har jobbdokumenter på mobilen så er det opplagt problematisk.

Wolden sier det ikke er sikkert at appen vil få tilgang til jobbinnhold, men at det er en betydelig risiko.

- Hun reduserer risikoen ved å ha to separate telefoner, men problematikken blir ikke borte. Bare ved at hun har den telefonen med rundt så risikerer hun at appen sporer henne. Da vet folk hvor hun var og når hun var der. Det kan avsløre ganske mye.

Droppet av Erna

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan Statsministerens kontor under Solberg-regjeringen frarådet alle sine statsråder å ta i bruk appen. Statsminister Erna Solberg sluttet selv å bruke TikTok etter at hun først hadde en konto på det sosiale mediet.

- Vi rådet våre statsråder til å ikke ha TikTok på regjeringsmobilene, fordi det var en kinesisk app, sa Solbergs tidligere stabssjef Rune Alstadsæter i den forbindelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer