Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omstridt Oslo-imam får fortsette - men må beklage

Støttet henrettet attentatmann i Pakistan. Hevder han alltid har fordømt terror, men at han støtter blasfemilovene i Pakistan.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Imam Nehmat Ali Shah. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Imam Nehmat Ali Shah. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Imam Nehmat Ali Shah leder norges største moské, Jamaat E-Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo.

Imamen har de siste ukene fått kraftig kritikk for å ha vist støtte til en henrettet attentatmann i Pakistan.

I Pakistan holdt han appell i en minnemarkering for Mumtaz Qadri. Dagbladet får bekreftet at imamen får fortsette i jobben:

- Jeg har snakket med imamen. Han vil forklare seg videre om hva han gjorde i Pakistan. Han har 25 års erfaring og har aldri støttet fundamentalisme. Han får fortsette, sier styreleder Ghulam Sarwar i Central Jamaat-e-Ahl Sunnat-moskeen i Oslo under en pressekonferanse i Oslo.   

- Deltok som privatperson Qadri ble henrettet 29. februar, omtrent fem år etter at han tok livet av Salman Taseer, guvernøren i Punjab, fordi Taseer ville myke opp landets drakoniske blasfemilover. Drapsmannen var en del av Taseers livsvaktstyrke.

Styreledelse i moskeen sier imamen må beklage sin støtte til attentatmannen, selv om han får fortsette i stillingen sin. 

- Vi har alltid fordømt terror, enten det er en synagoge i Norge eller en moské i utlandet, sier imamen via tolk. 

Den aktuelle saken har pågått i de fem årene siden drapet. 

- Vi har aldri deltatt i noen av de mange demonstrasjonene som har pågått til støtte for drapsmannen. I Pakistan deltok jeg som privatperson på en markering 40 dager etter begravelsen. 

- Norske lover gjelder Via tolk sier imam Nehmat Ali Shah at han respekterer norske lover og at han ikke støtter dem som tar loven i egne hender. 

- Fokus har blitt på kun et bilde av at jeg har vært et sted, men det er en misforståelse. Der nede deltok jeg ikke i noen hyllest av en drapshandling, men snakket om viktigheten av samhold.

Pressekonferansen blir avbrutt av et flere minutter langt bønnerop, før den fortsetter igjen.

- Jeg har vært ansatt i moskeen siden 1992. Vi har alltid understreket at i Norge er det norske lover som gjelder.

- Når det gjelder saken som har kommet opp: vi er imot enhver handling som er mot loven, og mot at folk tar loven i egne hender, fortsetter han.

Imamen får spørsmål om han er mot å endre de strenge blasfemilovene i Pakistan, som var motivet for drapet.

- Blasfemilovene er fredsbevarende og hindrer at jeg som muslim eller kristne eller jøder blir utsatt for ubegrunnet hets.

Shah holdt også appell da et hundretalls norskpakistanere holdt en støttemarkering for Qadri i Oslo tidligere i år.

Appell i Oslo Flere norskpakistanske samfunnsdebattanter har reagert kraftig på at en innflytelsesrik imam i en norsk moské deltar på minnemarkeringer for en fundamentalist som begikk et religiøst motivert snikmord.

Den 6. mars deltok imam Shah med en appell under en demonstrasjon til støtte for drapsmannen utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo. Også andre medlemmer av moskeen demonstrerte, ifølge Aftenposten.

-  Det som skjedde, skjedde i Pakistan. Vi var bare imot at han ble henrettet. Han ble henrettet veldig raskt, på natten, uten at han fikk de rettighetene han skal ha, sa Shah til avisen på spørsmål om hvorfor de demonstrerte.

Bønnemarkering 27. mars holdt imamen også en appell under en bønnemarkering for Qadri i Rawalpindi i Pakistan. Til avisen sa han senere at han ikke holdt en appell til støtte for drapsmannen, men at han kun stilte opp for å be for ham.

- Jeg deltok i de siste ritualene som holdes for en død person, så jeg var der og ba for ham, sa Shah til Aftenposten.

Både styreleder Ghulam Sarwar i Central Jamaat Ahle-Sunnat og Shah presiserte at imamens deltakelse på markering i Pakistan var et privat ærend.

Shah ble imidlertid foran tusenvis av fremmøtte introdusert som imam i Grønland-moskeen.

Flere har krevd imamens avgang, og styrelederen i moskeen har tatt avstand fra hans opptreden og sagt at den blir en sak for styret.

Aftenposten skriver at Pakistans ambassadør til Norge, Riffat Masood, også mener Shahs engasjement er problematisk.

I 2014 ble imamen utsatt for et drapsforsøk med kniv utenfor moskeen på Grønland i Oslo.
 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!