Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Twitter:

Omstridt Oslo-video fjernet

I fjor delte høyrepopulisten Katie Hopkins en omstridt video hvor hun kom med påstander om Oslo-øst. Nå har Twitter utestengt henne og fjernet Oslo-videoen.

REAKSJONER: Flere nordmenn reagerer på Katie Hopkins uttalelser om forskjeller mellom Oslos øst- og vestkant. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I mai 2019 delte den britiske mediepersonligheten og høyrepopulisten Katie Hopkins en omstridt video om Oslo-øst på Twitter. Det fikk blant andre MDG-politiker Eivind Trædal, sportskommentator Kasper Wikestad og programleder Aleksander Schau til å reagere.

Natt til fredag bekrefter Twitter overfor BBC at Hopkins er blitt midlertidig utestengt fra nettsamfunnet for brudd på deres retningslinjer om hatytringer.

Twitter-meldinger fjernet

En talsperson for selskapet uttaler at de holder situasjonen under tett oppsyn, og at Hopkins holdes informert om utviklingen.

- Å bevare sikkerheten på Twitter er en av våre hovedoppgaver. Hets og trakassering hører ikke hjemme hos oss. De samme reglene gjelder for alle våre brukere, uttaler talspersonen.

Man kan fortsatt besøke Twitter-brukeren til Hopkins, men alle Twitter-meldingene hennes er fjernet. Det eneste som fortsatt er igjen av Twitter-meldinger er en tweet fra desember 2019, som Hopkins retvitret.

I den aktuelle meldingen anklages hun for å ha uttalt seg rasistisk om den britiske artisten Stormzy.

Den britiske programlederen Rachel Riley hevder at hun møtte representanter fra Twitter nylig, og ba dem om å vurdere Hopkins' aktivitet på mikrobloggtjenesten. Selskapet har ikke kommentert hvorvidt det var dette som førte til utestengelsen.

- Jeg er glad for at det tilsynelatende ser ut som at de har tatt grep! skriver Riley på Twitter.

Oslo-video

Hopkins vakte oppsikt da hun i fjor besøkte Oslo for å promotere en dokumentarfilm på Oslo Militære Samfund i forbindelse med et seminar i regi av nettsida Document.no.

I løpet av oppholdet reiste hun til moskeen i Åkerbergveien på Grønland ved Oslo sentrum for å demonstrere økte forskjeller mellom Oslos vest- og østkant.

I en video som hun publiserte på Twitter, hevdet hun blant annet at innvandrergjenger var i ferd med å ta over Oslo øst, at politiet patruljerte mindre der og at det var få nordmenn å se på østkanten.

Som følge av Twitters beslutning om å utestenge Hopkins, er også den aktuelle videoen om Oslo blitt fjernet. Twitter har foreløpig ikke kommentert hvorfor de har fjernet meldingene.

Motbør

Hopkins møtte motbør fra nordmenn som så videoen. Det ble påpekt at den eneste fotgjengeren som passerte henne, var en blond, kvinnelig jogger. Det ble også påpekt at et steinkast unna der hun filmet, ligger Grønland politihus, som er hovedkontoret til Oslo politidistrikt.

Dagbladet var i kontakt med oslopolitiet, som ikke ønsket å kommentere saken. Dagbladet var også i kontakt med MDG-politiker Eivind Trædal, som ristet oppgitt på hodet.

- Det er politiet som må uttale seg om måten de jobber på, men det er i alle fall drøyt å stå et steinkast unna et av politiets hovedkontorer i Oslo og antyde at politiet ikke tør å være der, sa han til Dagbladet.

- Reis nå

Hopkins er internasjonalt kjent for sine omstridte ytringer, men blir av utenlandske medier ofte omtalt som et «profesjonelt troll»:

I 2015 sammenliknet hun flyktninger på vei til Europa med kakerlakker i britiske The Sun. Samme år kom hun med slengbemerkninger om popstjerna Kelly Clarksons kroppsvekt. Mens i 2018 ble Hopkins anholdt i Sør-Afrika etter anklager om hatefulle ytringer, ifølge The Guardian.

Programleder Aleksander Schau ba Hopkins om å reise fra Norge etter at hun publiserte videoen om Oslo.

- Bruker du fortsatt ordet «kakerlakker» når du beskriver innvandrere? Retvitrer du fortsatt nazi-kontoer? Har du blitt anholdt for å spre hatefulle ytringer i noen nye land siden reisen til Sør-Afrika? Så mange spørsmål. Reis nå, skrev Schau.

Også sportskommentator Kasper Wikestad reagerte.

- Jeg har bodd der. Bor fem minutter unna der nå. Hvorfor kommer du til byen min for å spre løgner? Vi er ikke så glade for at rasister sprer løgner her. Kom med et åpent sinn. Jeg kan fyre opp grillen og vise deg rundt - slik at du kanskje blir kvitt noen av fordommene dine?