Omstridt politikjendis

Ola Thune har i ti år vært kjent som privatetterforsker, nå vender han hjem til sine egne og blir igjen en av Norges mest kjente politimenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansatt som sjef i Kripos

I 13 år tjenestegjorde Thune ved Kripos, først noen år ved fingeravtrykksavdelingen, før han ble en av «gutta» i mordkommisjonen: En gjeng pent kledde menn, som reiste land og strand rundt og jaktet på drapsmenn.

De fleste store og mye omtalte drapssakene i Norge på åttitallet og på begynnelsen av nittitallet var Thune med og etterforsket.

Både internt i politiet og i media fikk Ola Thune mye ros for sitt arbeid på Kripos.

Mange vil huske ham som ansvarlig for etterforskning av Ramnes-drapene, hvor ekteparet Anne Marie og Dag Skjæggestad ble drept. Datteren (18) og hennes kjæreste (18) ble dømt.

I oktober 1989 ble Inger Lise Olsen funnet drept på Mysen. Thune ledet etterforskningen og pågrep drapsmannen etter flere ukers intens jakt.

Etterforskningen, eller rettere sagt det Ola Thune mente var mangel på etterforskning, av drapet på Anne Kristin Kullberg Jensen i mars 1990 på Fuerteventura, utløste konflikten med den tidligere ledelsen ved Kripos.

På fritida, og ikke som førstebetjent ved Kripos, reiste Thune til den spanske ferieøya og avslørte drapsmannen.

I dag er det et faktum at drapet på Kullberg Jensen nok aldri ville blitt oppklart, dersom ikke Thune hadde tatt saken på sin egen fritid.

Siden 1992 har Thune gjentatte ganger vært i medias søkelys. Han drev i flere år sitt eget etterforskningsbyrå, som gikk konkurs. Det er ikke bare forholdet til den tidligere ledelsen ved Kriminalpolitisentralen som har fått det til å storme rundt Ola Thune.

Han samarbeidet tett med kjendisen Jarl Goli i en kort periode. Det skar seg totalt mellom de to nære vennene.