<strong>PÅ PLASS:</strong> Afghanistans president Hamid Karzai ankom i går kveld Gardermoen. Foto: REUTERS/Vegard Grott/NTB Scanpix
PÅ PLASS: Afghanistans president Hamid Karzai ankom i går kveld Gardermoen. Foto: REUTERS/Vegard Grott/NTB Scanpix Vis mer

Omstridt president på Oslo-besøk

Kamp mot terror, utvikling og veien videre for samarbeidet mellom Norge og Afghanistan står på agendaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai ankom Oslo i går kveld.

Dagen i dag starter med en samtale med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Deretter går turen til Stortinget, der presidenten skal møte stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) og lederen for utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide (H), samt andre stortingspolitikere.

Kong Harald tar imot presidenten på Slottet, før Karzai møter statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til arbeidslunsj. De to skal også signere en partnerskapsavtale om samarbeidet videre.

Besøket skjer noen måneder etter at Norge har avsluttet det meste av sitt militære nærvær i Afghanistan. Kun noen få hundre soldater er igjen for å drive med opplæring. Men Norge har lovet å holde fram med å støtte landet i håp om å hjelpe afghanerne til å få fred, godt styresett og bedre levekår.

Vil ha Vesten ut Det er ikke vanskelig å finne folk som er kritiske til Karzais innsats som president. Tidligere FN-utsending Kai Eide har omtalt ham som «maktglad, lunefull og uten visjoner».

Han har gitt familiemedlemmer og krigsherrer makt og posisjoner, og statsapparatet ansees å være gjennomkorrupt.

- Det er et system som kan minne sterkt om et mafiafamilie-system, der viktige nettverk innenfor og utenfor den formelle maktstrukturen har ett hovedfokus - å berike seg selv, sa den amerikanske Afghanistan-kjenneren Sarah Chayes til Bistandsaktuelt før jul.

- Dette systemet har fått lov å utvikle seg helt siden 2001, da Taliban-regimet ble kastet ut av maktens korridorer.

Forskeren, som jobber ved Carnegie Endowment for Peace, mener dette mafiasystemet er et stort hinder i kampen mot islamistiske opprørere.

Tror på mindre vold Hamid Karzai har vært Vestens mann i Kabul siden Talibans fall, selv om han med tiden har kommet med stadig sterkere kritikk av de utenlandske styrkene i landet.

Sivile tap og angrep på «feil» mål har gjort USAs og NATOs tilstedeværelse stadig mer upopulær blant afghanerne, og Karzai har hevdet at landet vil klare seg bedre når utlendingene trekker seg ut. Da vil opprørerne ha mindre grunn til å ta til våpen, hevdet han overfor avisen The Guardian denne uka.

- Det vil føre til en virkelig, tydelig, god reduksjon i volden, sa Karzai, som likevel ønsker at USA skal beholde en liten tilstedeværelse i landet, slik USA vurderer.

Soldatene vil fortsette jakten på opprørerne i grenseområdet mot Pakistan og gi opplæring til afghanske styrker.

Neste år må Karzai, ifølge grunnloven, gå av. Presidentvalget i 2014 sammenfaller med fristen Vesten har satt for å trekke ut så godt som alle sine styrker fra landet. Da er det blitt brukt milliarder på gjenoppbygging og utvikling i Afghanistan, i tillegg til de atskillig flere milliardene som er brukt på selve krigen.
(NTB)

<strong>MOTTATT:</strong> 
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tar i mot Afghanistans president Hamid Karzai på Gardemoen mandag kveld.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
MOTTATT: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tar i mot Afghanistans president Hamid Karzai på Gardemoen mandag kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer