AFGHANSKE KVINNER ikledd burka med en brosjyre med president Karzai. Foto: AFP PHOTO/Banaras KHAN/Scanpix
AFGHANSKE KVINNER ikledd burka med en brosjyre med president Karzai. Foto: AFP PHOTO/Banaras KHAN/Scanpix Vis mer

Omstridt sexlov revidert

Men det er fremdeles ulovlig å nekte ektemannen sex. Menneskerettsorganisasjonene raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den originale loven skapte stor debatt internasjonalt. Det ble så mye debatt rundt saken at president Hamid Karzai gikk ut og fortalte at han og andre ikke var klar over alle de omstridte forbudene i loven.

I tillegg til at det ble ulovlig for kvinner å nekte mannen sex, sa loven at kvinner ikke skal kunne forlate huset, søke jobb eller gå til legen uten å ha fått ektemannens tillatelse.

Nå har loven blitt revidert, og skaper fremdeles debatt. Kritikere mener ennå loven inneholder flere svært undertrykkende punkter.

De beskylder president Karzai for å ofre afghanske kvinner til fordel for de konservative sjia-muslimene i forbindelse med neste ukes presidentvalg.

Familieloven skal gjelde for den sjiamuslimske befolkningen i landet, som utgjør omtrent 20 prosent av Afghanistans 33 millioner innbyggere.

Den originale versjonen av loven sa at kvinner skal ha sex med ektemennene hver fjerde dag som et minimum, og avviste henvisningen til voldtekt «fordi retten til å stå i mot frafaller ved ekteskap.»

Afghanske kvinner sto sammen med det internasjonale samfunnet, som reagerte straks med fordømmelse og krav om at loven måtte bli trukket tilbake.

Også USAs president Barack Obama var raskt ute med å fordømme loven da den ble kjent internasjonalt.

- Jeg mener loven er forkastelig. Vi mener det er veldig viktig å respektere lokal kultur, men det er enkelte grunnleggende prinisipper som alle nasjoner må respektere. Respekt for kvinner og deres frihet og integritet er ett viktig prinsipp.

Nå blir den reviderte versjonen av den samme loven akseptert i det stille med godkjennelse fra president Karzai.

Menneskerettsorganisasjoner mener tidspunktet for godkjennelsen ikke er tilfeldig.

Human Rights Watchs representant i Kabul sier til BBC at det er en ting som betyr mer enn hva det internasjonale samfunnet mener;

- Karzais støtte blant fundamentalister her i Afghanistan er svært viktig for han i det kommende valget, sier Reid.

Kvinnegrupper mener den reviderte utgaven av loven fremdeles bryter med viktige prinsipper som er skrevet i grunnloven.

Loven gir fremdeles mannen lov til å nekte kona mat hvis hun nekter å tilfredsstile hans seksuelle krav. En kvinne trenger i loven ektemannens tillatelse til å jobbe og faren og bestefedrene har særlig fordel i foreldreretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer