Omstridt sexlov revidert

Men det er fremdeles ulovlig å nekte ektemannen sex. Menneskerettsorganisasjonene raser.

AFGHANSKE KVINNER ikledd burka med en brosjyre med president Karzai. Foto: AFP PHOTO/Banaras KHAN/Scanpix
AFGHANSKE KVINNER ikledd burka med en brosjyre med president Karzai. Foto: AFP PHOTO/Banaras KHAN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den originale loven skapte stor debatt internasjonalt. Det ble så mye debatt rundt saken at president Hamid Karzai gikk ut og fortalte at han og andre ikke var klar over alle de omstridte forbudene i loven.

I tillegg til at det ble ulovlig for kvinner å nekte mannen sex, sa loven at kvinner ikke skal kunne forlate huset, søke jobb eller gå til legen uten å ha fått ektemannens tillatelse.

Nå har loven blitt revidert, og skaper fremdeles debatt. Kritikere mener ennå loven inneholder flere svært undertrykkende punkter.

De beskylder president Karzai for å ofre afghanske kvinner til fordel for de konservative sjia-muslimene i forbindelse med neste ukes presidentvalg.

Familieloven skal gjelde for den sjiamuslimske befolkningen i landet, som utgjør omtrent 20 prosent av Afghanistans 33 millioner innbyggere.

Den originale versjonen av loven sa at kvinner skal ha sex med ektemennene hver fjerde dag som et minimum, og avviste henvisningen til voldtekt «fordi retten til å stå i mot frafaller ved ekteskap.»

Afghanske kvinner sto sammen med det internasjonale samfunnet, som reagerte straks med fordømmelse og krav om at loven måtte bli trukket tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer