<strong>BOSATT I SANDEFJORD:</strong> Siden 2007 har Ryke Geerd Hamer (t.v.) vært bosatt i Sandefjord, der han har drevet sitt eget «universitet» og tatt imot pasienter. Her fra et møte med Dagbladet i 2010. Bak t.h. advokat Erik Bryhn Tvedt, i forgrunnen Hamers unge spanske samboer. Foto : Bjørn Langsem/ Dagbladet
BOSATT I SANDEFJORD: Siden 2007 har Ryke Geerd Hamer (t.v.) vært bosatt i Sandefjord, der han har drevet sitt eget «universitet» og tatt imot pasienter. Her fra et møte med Dagbladet i 2010. Bak t.h. advokat Erik Bryhn Tvedt, i forgrunnen Hamers unge spanske samboer. Foto : Bjørn Langsem/ Dagbladet Vis mer

Omstridt tysk «lege» bosatt i Sandefjord er død

Ryke Geerd Hamer (82) tok «pasientene» sine av medisiner og ba dem i stedet tenke positive tanker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den omstridte og internasjonalt kjente tyske «legen» Ryke Geerd Hamer, som de siste ti åra har vært bosatt i Sandefjord, er død. Det bekrefter advokaten hans, Erik Bryhn Tvedt, overfor Dagbladet.

- Han døde 2. juli, av akutt sykdom. Han vil bli begravd i Tyskland, sier Tvedt.

Advokaten opplyser videre at en stiftelse vil videreføre Hamers livsverk.

Også østerrikske Der Standard melder at Hamer er død. Avisas kilde er hans støttespiller Erika Pilhar, moren til tidligere «pasient» Olivia Pilhar.

«Universitet»

Dagbladet har i en rekke artikler omtalt Hamer, som flere ganger er straffedømt i utlandet og er blitt satt i forbindelse med flere dødsfall. Siden 2007 har han drevet «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin» fra sitt hjem i Sandefjord, der han også har mottatt en rekke pasienter.

Hamer har utviklet sin egen behandlingsmetode, «Den germanske nye medisin» (GNM). I tråd med denne blir pasienter rådet til å slutte med kjemoterapi (medisiner) og i stedet tenke positive tanker, siden sykdom skyldes negative tanker og følelser ifølge tyskeren, som ble fradømt legelisensen i 1986.

De siste åra er GNM blitt koblet til en rekke dødsfall. Seinest i vår ble en italiensk lege og homeopat dømt for å ha feilbehandlet en kreftpasient slik at hun døde; behandlingen var i tråd med Hamers lære, ifølge domstolen.

Julaften 2009 døde ei fireårig diabetessyk jente fra Hannover etter å ha blitt feilbehandlet av foreldrene, som var Hamer-tilhengere. Samme dag døde tolvårige Susanne Rehklau fra Bayern - den kreftsyke jenta var blitt friskmeldt av Hamer uten noensinne å ha møtt ham.

I 2010 avslørte bayersk TV at ei tolvårig kreftsyk jente fra Hamburg hadde unndratt seg sykehusbehandling i Tyskland og dratt til Sandefjord for å la seg behandle av Hamer. Naboer fortalte Dagbladet om en jevn strøm av utenlandske besøkende som ble kjørt til «universitetet» i utkanten av vestfoldsbyen.

<strong>«UNIVERSITET»:</strong> Dette huset i utkanten av Sandefjord huser «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil». Det har også vært Hamers hjem. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
«UNIVERSITET»: Dette huset i utkanten av Sandefjord huser «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil». Det har også vært Hamers hjem. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Jødehat

Hamers lære er sterkt influert av konspirasjonsteori og antisemittisme. Ifølge ham er kjemoterapi noe jødene har funnet opp for å ta livet av verdens ikke-jødiske befolkning.

Da Dagbladet i 2015 spurte ham om den diabetessyke jentas dødsfall, avviste han å ha hatt noe med saken å gjøre, men bet seg merke i at hun døde samme dag som Rehklau:

- I lys av sammenfallet mellom dødstidspunktene for denne jenta og Susanne Rehklau må påtalemakten nå etterforske om det ikke her foreligger et overlagt drap ved hjelp av en dødschip, sa han.

Norske helsemyndigheter har lenge vært klar over Hamers uautoriserte behandlingsvirksomhet i Sandefjord, men lyktes aldri i å få ham straffeforfulgt; fordi han ikke var lege, kom han heller ikke inn under helselovgivningen.

<strong>DØDE:</strong> Kreftsyke Susanne Rehklau (12) fra Bayern hadde ifølge legene god sjanse for å bli frisk. Men foreldrene, som var tilhengere av Hamer, kuttet ut behandlingen etter at ekslegen - via telefon og e-post fra Norge - konkluderte med at hun var frisk. Tolvåringen døde julaften 2009. Foto: Privat
DØDE: Kreftsyke Susanne Rehklau (12) fra Bayern hadde ifølge legene god sjanse for å bli frisk. Men foreldrene, som var tilhengere av Hamer, kuttet ut behandlingen etter at ekslegen - via telefon og e-post fra Norge - konkluderte med at hun var frisk. Tolvåringen døde julaften 2009. Foto: Privat Vis mer

Skrev brev til Trump

Hamer var aktiv til det siste. Seinest i januar i år skrev han et brev til USAs president Donald Trump der han uttrykte bestyrtelse over at Ivanka Trump og hennes ektemann Jared Kushner i november besøkte grava til den ortodokse rabbineren M.M. Schneerson.

«Vær så snill å høre på meg. Det handler om det største massedrapet i menneskehetens historie. 4 milliarder ikke-jøder er med overlegg slaktet med kjemo og morfin i løpet av de 35 siste åra, etter ordre fra jødenes 'messias' M.M. Schneerson, på hvis grav Deres datter har latt seg filme», skrev Hamer harmdirrende.

Så seint som i februar i år ble Hamers anmodning om å få sin tyske legelisens tilbake avslått av en domstol i Frankfurt, ifølge avisa beck-aktuell.

Ryke Geerd Hamer

 • Tysk utdannet lege. Født 17. mai 1935 i Mettmann, Nordrhein-Westfalen.
 • Fullførte legeutdannelsen i 1962 og fikk lisens året etter. Spesialiserte seg etter hvert i indremedisin.
 • Etter sønnen Dirks død i 1978 utviklet han «den germanske nye medisin» (GNM), en alternativ behandlingsmetode for alle typer sykdommer.
 • Ble fradømt legelisensen av tysk rett i 1986. Dommen ble stadfestet i 2003 og 2007.
 • Da han tross lisenstapet fortsatte å behandle pasienter, ble han etter hvert etterforsket for pasientdød og feilbehandling.
 • Ble i 1992 dømt til seks måneders betinget fengsel i Tyskland. Etter anke ble straffen redusert med to måneder.
 • Fikk en ny tysk dom på 19 måneders fengsel i 1997. Hamer sonet tolv måneder av dommen.
 • Dro deretter til Spania, men ble i 2004 utlevert til Frankrike, der han sonet 15 måneder av en dom på tre års fengsel.
 • Etter hvert ble han også i Spania etterforsket for en rekke dødsfall. Dro så til Norge sommeren 2007.
 • Har siden bodd i Sandefjord og drev der «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil».
 • Gikk i Norge rettens vei for å få drive som lege, men alle rettsinstanser avviste begjæringen. Påfølgende søksmål mot den norske stat førte ikke fram.

Kilder: norske og utenlandske medier, Hamers hjemmeside, rettsdokumenter, Wikipedia

«Den germanske nye medisin» (GNM)

 • Alternativ medisinsk behandlingsmetode og teori grunnlagt av Hamer.
 • Hamer grunnla retningen i 1978 etter at han fikk testikkelkreft kort tid etter at sønnen Dirk ble skutt. Det ledet ham til å mene at all alvorlig sykdom skyldes traumer.
 • Hamer hevdet at traumene viser seg på hjerneskanning som ringer (Hamer-ringer).
 • Sykdom ytrer seg hovedsakelig som «konflikter» (f.eks. «vannkonflikt»). Helbredelse skjer ved å overkomme konflikten og ved ytterligere naturlige prosesser.
 • Hamer avviste kjemoterapi (behandling med medisiner, red.anm.) fordi den kan være skadelig og hindre den naturlige helbredelsen i hht. GNM.
 • Han hevdet at jødene står bak en konspirasjon for å drepe flest mulig ikke-jøder. Jødene, ifølge ham, både kjenner til og bruker GNM, men gjennom konspirasjonen får ikke den øvrige befolkningen del i dette. Isteden blir de langsomt utryddet med konvensjonell kjemoterapi. Legemiddelbransjen er en viktig medspiller i konspirasjonen.
 • Hamer har tilhengere og klinikker i en rekke land, bl.a. Norge, der en avlegger har gått under navn som «metamedisin» og «metahelse».

Kilder: norske og utenlandske medier, Hamers hjemmeside, rettsdokumenter, Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer