Omstridt tysk mordbrann

HAMBURG (NTB): Tysk høyesterett har besluttet at en libaneser som i fjor ble frikjent for anklagen om mordbrann på et asylmottak, skal kunne stilles for retten igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen kommer bare kort tid etter at en høyreekstrem ungdom i et intervju gjentok at han og tre kamerater hadde tent på asylmottaket.

Høyesterett i Karlsruhe har bestemt at saken mot flyktningen Safwan Eid skal prøves igjen, etter at han i juni i fjor ble frikjent. Grunnen til at saken nå skal gjenåpnes, er godkjenning av bevis som anklagerne ikke fikk legge fram i den første rettssaken.

Mordbrann

Eid sto tiltalt for å ha tent på en brann i et asylmottak i byen Lübeck i januar 1996, der ti beboere ble drept og 38 andre skadet. Det var den verste brannen som noensinne har funnet sted i en bolig for utenlandske asylsøkere eller innvandrere i Tyskland. Brannen skapte frykt for at Tyskland sto foran en ny bølge med rasistiske angrep. Etter den tyske gjenforeningen i 1990 fant det sted en rekke nynazistiske angrep på utlendinger.

Denne teorien rykket i bakgrunnen da den libanesiske asylsøkeren kom i politiets søkelys. Han hadde vært i en skikkelig krangel med en annen beboer på mottaket like før brannen, og det ble antatt at han hadde et hevnmotiv.

Høyreekstremister

Etter at den tiltalte Eid ble frifunnet, fikk saken en ny retning da en av fire unge høyreekstremister, Majk Wotenow, i et intervju i februar i år sa at det var han og tre andre som hadde tent på asylmottaket i Lübeck.

De fire ble tatt i politiavhør, men politiet fant ikke grunn til å tiltale dem. Wotenow trakk etter kort tid hos politiet den oppsiktsvekkende tilståelsen tilbake.

Til nyhetsmagasinet Der Spiegel gjentok og utdypet så Wotenow 13. juli i år beretningen om hvordan de fire hadde satt fyr på asylmottaket og hva de hadde gjort etterpå. Ifølge Wotenow hadde politiet ikke vært særlig interessert i hva han hadde å fortelle.

Hevder uskyld

I løpet av den ni måneder lange rettssaken hevdet Eid, som nå tiltales på nytt, hele tiden sin uskyld. Det gjentok han også i går.

- Jeg er uskyldig og jeg avventer en ny rettssak for å bevise min uskyld igjen, sa Eid etter kjennelsen fra domstolen i Karlsruhe i går.

Bevismaterialet som nå er blitt godkjent, omfatter hemmelige avlyttingsopptak av Eids samtaler i varetektsfengsel. Domstolen besluttet at opptakene kunne bli brukt i en rettssak fordi Eid var under etterforskning da samtalene ble tatt opp. Den forrige domstolen avviste bruk av opptakene som bevismateriale.

(NTB)