Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftambulansen

Omstridt vurdering holdes hemmelig: - Lett å tenke at regjeringen ønsker å skjule informasjon

Helsetoppene klamrer seg til juridisk vurdering i skandalen rundt luftambulansen. Men den vurderingen får ikke engang opposisjonen på Stortinget se.

NEKTER Å GI INNSYN: Heller ikke opposisjonen på Stortinget får se den juridiske vurderingen Øyvind Juell støtter seg til. Nå forklarer han hemmeligholdet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NEKTER Å GI INNSYN: Heller ikke opposisjonen på Stortinget får se den juridiske vurderingen Øyvind Juell støtter seg til. Nå forklarer han hemmeligholdet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Virksomhetsoverdragelse er blitt det springende punktet i den pågående skandalen rundt luftambulansen. (Se faktaboks)

Oppdatert onsdag formiddag: Helse- og omsorgsdepartementet har i dag besluttet å offentliggjøre dokumentene som opposisjonen har etterspurt i luftambulansesaken.

Det vekket oppsikt da ledelsen i Luftambulansen fortalte Stortinget at de hadde fått juridiske vurderinger som slo fast at virksomhetsoverdragelse kunne være i «strid med EØS-lovgivningen».

Ekspert Robert Myhre fortalte Dagbladet at det er åpenbart at helsetoppene har feiltolket lovverket.

Han mener ingenting i loven hindrer virksomhetsoverdragelse i dette tilfellet.

Nekter åpenhet

Øyvind Juell, direktør i Luftambulansen HF, nekter likevel å offentliggjøre de juridiske vurderingene han stadig viser til, selv etter Myhres uttalelser til Dagbladet.

- I slike anskaffelser er det både vanlig, naturlig og påkrevd å ikke gi ut juridiske råd. Luftambulansetjenesten HF har ikke intern juridisk rådgiver og er avhengig av å kunne innhente juridiske råd fra ekstern juridisk rådgiver for at vi skal kunne treffe våre beslutninger. Det er viktig for oss både nå og i fortsettelsen at juristene kan gi oss sine råd uhildet og uten å bli tilbakeholdne om hvordan rådgivningen skjer, sier Juell til Dagbladet.

Juell står også fast ved at myndighetene var redd for å bryte loven ved å inkludere virksomhetsoverdragelse i anbudet.

Opposisjonens krav

Heller ikke opposisjonen på Stortinget får innsyn. Arbeiderpartiet, SV og KrF krever derfor at Juell nå snur og offentliggjør den omstridte juridiske vurderingen.

- Det blir tydeligere og tydeligere at det ikke er overbevisende formelle grunner til å la være å kreve virksomhetsoverdragelse, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

SV-politikeren frykter at hemmeligholdet bunner i at noen har noe å skjule.

- Når disse dokumentene ikke er publisert, er det lett å tenke at regjeringen ønsker å skjule informasjon. Vi står i en alvorlig beredskapskrise, da får partistrategiske behov for Høyre vike. Folket har krav på full informasjon, sier han.

Ingvild Kjerkhol (Ap) er enig:

- Det er lett å gjemme seg bak EØS-avtalen. Vi har andre juridiske ekspertuttalelser som sier at dette ikke er noe som sperrer for en konkurranse på like vilkår. Nå blir det spekulasjoner i en prosess hvor tilliten er i ferd med å smuldre bort, sier hun.

Vant på pris

Babcock vant i anbudsrunden mot Lufttransport AS kontrakten til å drive ambulansefly. Det ble i ettertid klart at anbudet, som Øyvind Juell var med på å utforme, ikke stilte krav om virksomhetsoverdragelse.

Virksomhetsoverdragelse vil si at alle pilotene i Lufttransport blir med til Babcock på like lønn som i dag. Babcock vant anbudet på pris og tilbyr pilotene betydelig lønnsreduksjon for å «beholde» jobbene sine.

Flere piloter har derfor sagt opp stillingene sine. Det er, som Dagbladet har fortalt tidligere, stor fare for at tjenesten ligger helt brakk til høsten.

Babcock skal etter planen ikke ta over ambulanseflyene før neste sommer.

Konkurransekrav

Hadde anbudet fra Helse-Nord hatt krav om virksomhetsoverdragelse, ville situasjonen vært unngått, ifølge mange kritikere.

Men Øyvind Juell sier virksomhetsoverdragelse ville hindret konkurranse i anbudsrunden.

- Hadde Luftambulansetjenesten satt et slikt krav, og prosessen hadde blitt rettslig utfordret, ville vi ikke kunnet skaffe nye ambulanseflytjenester til rett tid. Det var en risiko vi ikke ønsket å ta, sier Juell til Dagbladet.

Han viser til at det offentlige er pålagt å gjennomføre anbud med reell konkurranse.

Juell sier også at det ville kostet det offentlige dyrt dersom man ikke fikk i stand konkurranse på anbudet om ambulanseflyene.

- Anbudet sørger for at den nye ambulanseflytjenesten kommer til rett tid. Den kommer med økt kvalitet, økt kapasitet og med en mer robust vaktløsning. Tjenesten blir årlig 100 millioner dyrere enn i dag, men ville blitt langt dyrere uten reell konkurranse, hevder han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media