Jimmie Åkesson sier at Sverige er et land i krise. Han gir innvandring og helsekø skylda. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Skjebnevalget i Sverige

Omstridte Åkesson til Dagbladet: - Sverige er et land i krise

Jimmie Åkesson lover at noe stort er på gang i Sverige, og avviser at han sprer frykt for å vinne stemmer og makt: - Jeg drømmer ikke om å bli statsminister, sier han.

STRÄNGNÄS (Dagbladet): - Sverige er et land i krise. Vi har en velferdskrise, en trygghetskrise og dessverre fortsatt en migrasjonskrise. Så ja, vi har krise på mange plan, sier Jimmie Åkesson til Dagbladet.

Ansiktet hans er alvorlig, men ikke skremmende. Ikledd lyseblå blazer, kakibukser og lakserosa skjorte ser SD-lederen nesten påfallende ordinær ut. Men ifølge motstanderne er ingenting ordinært med Jimmie Åkesson eller retorikken hans - de mener partilederen skor seg på fremmedfrykt:

- Vi må jo kunne prate om ting folk opplever. Vi har en regjering som bare later som om alt er bra, men om du ser på målingene, så ser du at folk ikke er enig med dem i det. Folk ønsker forandring, de ønsker en annen kurs, sier Åkesson om kritikken.

Rundt ham vrimler politiet. Sikkerhetspolitiet er i høyeste beredskap når omstridte Åkesson drar landet rundt. Han skal besøke 55 steder før valgdagen.

Se videointervju med Åkesson øverst i saken!

Valgvinner allerede

Sverigedemokraterna (SD) er allerede den store vinneren i det svenske valget, selv om valgdagen ikke er før 9. september. Målingene svinger, men Åkesson har snudd opp ned på etablerte sannheter i det svenske valget.

I dag var flere hundre tilhørere samlet på torget i Strängnäs, en småby på 12 000 innbyggere i Södermanlands län, vest for Stockholm. Jimmie Åkesson var eneste attraksjon og talte fra klokka 14 til klokka 15.

FLAGGANS DAG: Sverigedemokraterna er populære i Strängsnäs. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FLAGGANS DAG: Sverigedemokraterna er populære i Strängsnäs. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Og han leverte nok varene.

Åkesson lovet høyere lønninger i helsesektoren, flere politifolk, strengere straffer for voldtekt og ikke minst - kontroll på innvandringen.

- Politikerne våre har kastet bort flere hundre milliarder kroner på en integreringspolitikk som ikke fungerer. Og fortsatt, også under årets valg, så snakker de bare om mer av det samme, sier Åkesson.

Bilbranner

Flere ganger ble han avbrutt av uoppfordret applaus, spesielt når han snakker om et Sverige som «rives sönder» av innvandring, helsekø og kriminalitet.

Kritikerne som så hans tale i Strängnäs torsdag ettermiddag, fikk trolig vann på mølla: Åkesson viser bilder på storskjerm av bilbrannene som har herjet Sverige den siste tida. Han slo fast at «mange i Sverige er redde».

Han belønnes med applaus fra folkemengden.

- Du driver med skremselspropaganda, Åkesson?

- Men det gjør jeg ikke. Dersom ikke folk hadde identifisert seg med oss, så hadde vi ikke gjort det så godt på målingene, svarer han Dagbladet.

Samtidig sier den omstridte partilederen stolt at «noe stort er på gang i Sverige», og sikter til sin eget parti: En folkebevegelse, ifølge Jimmie Åkesson.

- Vår virkelighetsbeskrivelse er nok mye nærmere det folk føler enn hva de andre partiene er, sier han.

POPULÆR: Det krydde av både tilhørere og sikkerhetspoliti i Strängsnäs i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POPULÆR: Det krydde av både tilhørere og sikkerhetspoliti i Strängsnäs i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Mange av tilhørerne hans vifter med flagg prydet med den harmløse gulblå blomsten som er blitt Åkessons våpenskjold i det svenske politikken. De ber om «förändring på riktigt».

Det er også noen ungdommer her. Flere av dem har minoritetsbakgrunn, enkelte er synlig opprørt og klager til politiet at de ikke vil havne på valgkampfilmen Sverigedemokraterna filmer denne dagen.

- Selvsagt stemmer jeg på Jimmie. Hvem andre skulle jeg stemme på? Alle de andre prater bare drit. Han sier ting som de er, sier en eldre mann til Dagbladet.

Han ønsker ikke oppgi navnet sitt.

Statsminister?

Åkesson er i ferd med å sprenge det svenske partisystemet i fillebiter. Da Sverigedemokraterna fikk 12,9 prosent ved valget i 2014, sendte det sjokkbølger ut til venstresida i hele Europa. Fire år senere, snuser partiet på 22 - 23 prosent oppslutning, ifølge enkelte målinger. Det som var et marginalt parti på høyresida i svensk politikk, kan bli større enn giganten Socialdemokraterna ved årets valg.

Og Jimmie Åkesson kan bli statsminister, selv om han selv tviler.

- Det er nok veldig høye odds for at jeg blir statsminister, og det er ikke så viktig for meg heller. Vi ønsker regjeringsmakt, men det viktigste er å få Sverige på rett kurs, å rette opp i feilslått politikk fra de andre partiene, sier Åkesson til Dagbladet.

- At det er en drøm å bli statsminister, det kan du innrømme?

- Nei, det er ingen drøm. Men om ingen andre vil ta på seg oppgaven, så skal jeg gjøre det. Men det er ikke dét som er viktig for Sverigedemokraterna. For oss er det gjennomslag for politikken vår som betyr noe, svarer han.

Frp og Jimmie

Åkesson sier han har latt seg inspirere av hvordan Frp har kommet til makta i Norge gjennom regjeringssamarbeid med Høyre og Venstre. Likevel tror han det er mest aktuelt for Sverigedemokraterna å gjøre som Dansk Folkeparti: Påvirke politikken utenfor regjeringskontorene.

- Vi er ikke så like Frp, men på enkelte områder deler vi jo politikk, sier han.

DEN SVENSKE DRØMMEN: - Dersom du er fornøyd med hvordan det går i Sverige, så skal du ikke stemme på meg, sier Jimmie Åkesson. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEN SVENSKE DRØMMEN: - Dersom du er fornøyd med hvordan det går i Sverige, så skal du ikke stemme på meg, sier Jimmie Åkesson. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Søndag 9. september går svenskene til valg. Venstresida, med Stefan Löfvens Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, ligger helt likt med den borgerlige Alliansen på de fleste målingene. Ingen av de to blokkene kommer til å få flertall: Åkesson og SD blir vippepartiet med all makt i sine hender. Spørsmålet er om borgerlig side våger å invitere Åkesson til samarbeid.

I så fall lover han å snakke med alle som vil snakke ham.

- Problemet er at de andre ikke vil snakke med oss. Partilederen i Moderaterna, Ulf Kristersson, har til og med gjentatt igjen og igjen at han ikke vil samarbeide med oss. Det synes jeg velgerne her i Strängnäs skal huske på. De som vil ha skikkelig forandring i Sverige, de kan ikke stemme på noen av partiene på borgerlig side, sier han og legger til:

- De som er fornøyd med det Sverige de ser rundt seg, de som føler seg trygge og ikke har noen problemer, de skal ikke stemme på Sverigedemokraterna.