Omstridte flått-forskere hyret inn av Folkehelseinstituttet

Helsetilsynet mente biologenes forskning var uforsvarlig. Nå fortsetter de prosjektet i Folkehelseinstituttets regi.

FÅR FORTSETTE: De pensjonerte forskerne Morten Laane og Ivar Mysterud har utviklet en metode de hevder kan påvise borrelia-bakterier i blodet. I mars stanset Statens Helsetilsyn prosjektet deres. Nå har Folkehelseinstituttet tatt initiativ til et samarbeid med dem.  Foto: Ola Sæther/Apollon, UiO
FÅR FORTSETTE: De pensjonerte forskerne Morten Laane og Ivar Mysterud har utviklet en metode de hevder kan påvise borrelia-bakterier i blodet. I mars stanset Statens Helsetilsyn prosjektet deres. Nå har Folkehelseinstituttet tatt initiativ til et samarbeid med dem. Foto: Ola Sæther/Apollon, UiO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mars fikk Universitetet i Oslo (UiO) et endelig pålegg fra Helsetilsynet om å stoppe forskningsprosjektet til biologene Ivar Mysterud og Morten Laane.

De to biologene hadde utviklet en metode de mente kunne brukes for å oppdage kronisk borreliose i blodet til pasienter, via mikroskopi. En av pasientene de mente de kunne påvise at hadde «svært forurenset blod», var Lars Monsen.

Men Helsetilsynet mente de to i sin forskning brøt en rekke paragrafer i helseforskningsloven.

- Statens helsetilsyn ser særlig alvorlig på at prosjektet ikke er godkjent av den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). Driften av forskningsprosjektet anses uforsvarlig. Tilsynet finner det derfor nødvendig å pålegge UiO som forskningsansvarlig å stanse forskningsprosjektet. Dette innebærer også at den tilhørende forskningsbiobanken må nedlegges, og innholdet destrueres, skrev Helsetilsynet i sin konklusjon.

Nå ønsker imidlertid Folkehelseinstituttet (FHI) å gjennomføre en ny studie i samarbeid med Mysterud og Laane.

- Vil gå videre - Det stemmer. De har arbeidet med en metode av mikroskopi de mener kan påvise borrelia-bakterier hos pasienter. Vi er klar over at Mysterud og Laanes forskning har fått mye medieomtale, men vi ønsker likevel å gå videre med den, validere metoden og se om de har rett, sier avdelingsdirektør Ingeborg Aaberge for Avdeling for bakteriologi og infeksjonsimmunologi ved FHI til Dagbladet.

Hun forteller at studien vil bli utført i samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mysterud og Laane, samt fire andre laboratorier.

- Dette er et samarbeidsprosjekt som vi har initiert og spurt om de vil være med på. Planen er å sammenlikne prøver av i alt 20 pasienter som Mysterud og Laane mener å ha funnet borrelia hos tidligere, og 40 friske personer, sier Aaberge.

- Når starter prosjektet?

- Vi har fått godkjenning av REK og mangler bare å få de siste avtalene på plass. Vi håper å starte opp før sommeren.

- Har kritikken mot Laane og Mysterud hatt noe å si for dette prosjektet?

- Egentlig ikke, bortsett fra at ledelsen ved UiO er nøye og vil at alt skal gå riktig for seg. Vi har god dialog med universitetet, som har ryddet opp i det som skjedde da det forrige prosjektet ble stanset. Og uansett er vår studie helt uavhengig av den saken.

- Hva skal Mysterud og Laane bidra med?

-FOR GALT:  - Det er for galt at Folkehelseinstituttet nå må bruke tid og ressurser på å rydde opp etter Universitetet i Oslo, skriver legen Preben Aavitsland i en epost til Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
-FOR GALT: - Det er for galt at Folkehelseinstituttet nå må bruke tid og ressurser på å rydde opp etter Universitetet i Oslo, skriver legen Preben Aavitsland i en epost til Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- De skal gjøre mikroskopi på prøver, og se om de finner borrelia i disse prøvene.

- Samme som sist Ivar Mysterud sier til Dagbladet at han er begeistret over tilbudet.

- Det innebærer at vi kanskje får gjort ferdig det arbeidet vi ikke fikk gjort ferdig. Intensjonen med dette arbeidet er det samme som sist, men da var det formelle feil som gjorde at prosjektet ble stoppet. Nå som selveste Folkehelseinstituttet står bak, håper vi at alt er i orden, sier Mysterud.

- Flere har betegnet forskningen deres som kontroversiell og kritikkverdig. Hva tror dere kritikerne vil si når de får høre om dette?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Mysterud, men tilføyer:

- Da vi startet med prosjektet for noen år siden hadde vi trodd at folk ville se på det med velvillige øyne, men så enkelt ble det ikke. Det er fremragende at FHI nå tar dette initiativet, for det finnes mange i landet som er langtidssyke av flått-bitt, og vi håper forskningen vår kan bli til nytte for noen av dem.

- For galt En av kritikerne til Mysterud og Laanes prosjekt, er lege og epidemiolog Preben Aavitsland, som blant annet har bakgrunn som statsepidemiolog ved Folkehelseinstituttet, og som i dag jobber som daglig leder for nettstedet epidemi.

Han har skrevet flere kritiske innlegg om Mysterud og Laane, blant annet at han mener Universitetet i Oslo bør be forsøkspersonene om unnskyldning for at de er blitt utsatt for uetisk og ulovlig forskning med mikroskopi for bakterier.

Han sendte også Universitetet i Oslo en bekymringsmelding, som førte til at prosjektet til Mysterud og Laane ble stanset i september i fjor.

Til Dagbladet sier Aavitsland at han mener det er feil at Folkehelseinstituttet nå engasjerer de to pensjonerte biologene.

- Det er bra at ordentlige forskere ved Folkehelseinstituttet er ansvarlige for prosjektet og at lover og regler følges, men det er for galt at Folkehelseinstituttet nå må bruke tid og ressurser på å rydde opp etter Universitetet i Oslo. Universitetet bør i det minste dekke instituttets kostnader, skriver Aavitsland i en epost til Dagbladet.

FLÅTT: Den vanligste flåttbårne sykdommen hos mennesker er Lyme borreliose, som skyldes en bakterie. Vanlige kjennetegn ved sykdom er karakteristisk utslett, feber, hodepine, muskel- og leddsmerter.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FLÅTT: Den vanligste flåttbårne sykdommen hos mennesker er Lyme borreliose, som skyldes en bakterie. Vanlige kjennetegn ved sykdom er karakteristisk utslett, feber, hodepine, muskel- og leddsmerter. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer