Omstridte Humala vant i Peru

Nasjonalisten Ollanta Humala går mot seier i president-valget i Peru over populisten Keiko Fujimori. Men det innebærer ikke at ytre venstre får makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med 86 prosent av stemmene opptalt hadde Ollanta Humala fra Peru Vinner 51,1 prosent av stemmene. Keiko Fujimori fra Styrke 2011 lå an til 48,8 prosent. Men de områdene som gjensto å telle opp ventes å helle klart mot Humala.

Enkelte kommentatorer har kalt dette et valg mellom ytre høyre og ytre venstre. Hvem blir «den minst dårlige presidenten»? har man spurt. Men i begge tilfeller dufter dette av overdrivelse. Humala er mer nasjonalist og folkelig i språkbruken enn han er noen politisk spiller på ytre venstre. Fujimori er mer populist enn ultra-liberalist.

For Keiko Fujimori er det fortida, det vil si hennes far, den tidligere presidenten Alberto Fujimori, som rammer henne. Særlig har skandalen med hans tvangssterilisering av kvinner, først og fremst fattige og indianske kvinner, spilt en rolle i valgkampen. Alberto Fujimori sitter fengslet med en dom på 25 år for korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.

Ikke som Chávez Den tidligere oberstløytnanten Humala anklages for å ha deltatt i to mislykkede forsøk på statskupp. Han anklages også for å være en tilhenger av Hugo Chávez, den omstridte presidenten i Venezuela.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer