Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omstridte Humala vant i Peru

Nasjonalisten Ollanta Humala går mot seier i president-valget i Peru over populisten Keiko Fujimori. Men det innebærer ikke at ytre venstre får makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 86 prosent av stemmene opptalt hadde Ollanta Humala fra Peru Vinner 51,1 prosent av stemmene. Keiko Fujimori fra Styrke 2011 lå an til 48,8 prosent. Men de områdene som gjensto å telle opp ventes å helle klart mot Humala.

Enkelte kommentatorer har kalt dette et valg mellom ytre høyre og ytre venstre. Hvem blir «den minst dårlige presidenten»? har man spurt. Men i begge tilfeller dufter dette av overdrivelse. Humala er mer nasjonalist og folkelig i språkbruken enn han er noen politisk spiller på ytre venstre. Fujimori er mer populist enn ultra-liberalist.

For Keiko Fujimori er det fortida, det vil si hennes far, den tidligere presidenten Alberto Fujimori, som rammer henne. Særlig har skandalen med hans tvangssterilisering av kvinner, først og fremst fattige og indianske kvinner, spilt en rolle i valgkampen. Alberto Fujimori sitter fengslet med en dom på 25 år for korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.

Ikke som Chávez
Den tidligere oberstløytnanten Humala anklages for å ha deltatt i to mislykkede forsøk på statskupp. Han anklages også for å være en tilhenger av Hugo Chávez, den omstridte presidenten i Venezuela.

Men i valgkampen har Humala fått politiske råd og hjelp fra Brasils tidligere president, Luiz Inácio «Lula» da Silva. Humala har, akkurat som Lula, i valgkampen skrevet et brev til velgerne der han lover å respektere markedsøkonomien og den private eiendomsretten. Under tidligere president Alejandro Toledo underskrev han også en pakt om å forsvare borgerrettighetene.

Den konservative politikeren Mario Vargas Llosa, ellers best kjent som forfatter og vinner av Nobelprisen i Litteratur, støtter Humala. Sønnen hans, Álvaro, som også er forfatter, har hjulpet Humala i valgkampen.

Men Humala har lovet å gjøre noe med de store klasseskillene. Den kraftige økonomiske veksten som Peru har opplevd i de siste åra, er skrikende skjevt fordelt. Det fattige høylandet i Andes, med hovedsaklig indiansk befolkning, og lavlandet i Amazonia innenfor fjellene, har sett minst til veksten. Bakvendt nok er det der mesteparten av naturrikdommene finnes.

Avstand til faren
Keiko Fujimori kalte til å begynne med faren for den beste presidenten i Perus historie. Men seinere har hun forsøkt å ta avstand fra ham. Det er imidlertid vanskelig. Da hennes foreldre skilte seg, overtok hun rollen som farens offisielle førstedame.

Faren var president fra 1990 til 2000. I 1992 foretok han et slags kupp der han tiltok seg all makt og oppløste Kongressen. I 2000 ble han gjenvalgt til en tredje periode i et tvilsomt valg. På slutten av året hoppet han av i Japan og frasa seg president-vervet per telefax. I 2005 dro han til Chile hvor han ble arrestert og utlevert til Peru i 2007. To år seinere ble han dømt til 25 års fengsel. Keiko måtte gang på gang under valgkampen avvise at hun, dersom hun ble valgt til president, ville benåde faren.