Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omtales som den verste uka så langt i Trumps kampanje. I natt kan det bli enda verre

Bratt oppoverbakke for Donald Trump om han skal sikre seg nominasjonen.

TØFFE TAK. Donald Trump har blitt kjørt hardt etter flere kontroversielle hendelser den siste tida. I natt får han svar på hvordan det slår ut blant velgerne. Foto: REUTERS/Jim Young/NTB scanpix
TØFFE TAK. Donald Trump har blitt kjørt hardt etter flere kontroversielle hendelser den siste tida. I natt får han svar på hvordan det slår ut blant velgerne. Foto: REUTERS/Jim Young/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump befinner seg nå i en situasjon han ikke har vært i siden kampen for å bli presidentkandidat startet i Iowa 1. februar.

Han ligger bak Ted Cruz på meningsmålingene, har ikke helt kontroll og må fokusere på denne ene nøkkelstaten.

Slik oppsummerer New York Times oppladningen til nattas valg, der totalt 42 delegater står på spill, og vinneren tar de fleste av dem.

- Oppoverbakke Statistikknettstedet Fivethirtyeight gir Ted Cruz 91 prosents sjanse for å vinne i Wisconsin, basert på flere meningsmålinger og støtteerklæringer. Cruz leder med 4,1 prosent på gjennomsnittsmålingene, og er den soleklare favoritten.

Spørsmålet virker å være hvor mye Cruz vil vinne, og hvor mye det vil skade kampen til eiendomsmilliardær Trump.

Basert på resultatene fra en meningsmåling fra universitetet Marquette, gir nettstedet følgende delegatfordeling. Cruz: 33 til 39, Trump: 0 til 6 og Kasich: 3.

Hvis man ser videre på deres eksperters prognoser, kan Trump i beste fall få 1185 delegater etter de siste nominasjonsvalgene 7. juni. Det er under flertall på 1237, men med et slikt scenario har han fortsatt mulighet til å kapre delegater som ikke har forpliktet seg til noen før landsmøte i juli.

- Det blir vanskelig for Trump hvis han taper Wisconsin. Det blir en bratt oppoverbakke og han må i så fall vinne veldig overbevisende i de neste statsvalgene, sier forsker II ved UNI research Rokkansenteret, Hilmar Langhelle Mjelde til Dagbladet.

Ydmykende tap
 De aller fleste mener en Cruz-seier i Wisconsin vil øke sjansene betraktelig for et åpent landsmøte. Det betyr at ingen får flertall og at det kommer nye stemmerunder der delegatene fristilles.

Et slikt scenario vil være et mareritt for lederkandidaten Donald Trump. Washington Post skriver at både Donald Trump og Demokratenes lederkandidat Hillary Clinton forbereder seg på ydmykende tap som kan sette kampanjen deres langt tilbake.

For i likhet med Trump, sliter Clinton i delstaten. Fivethirtyeight gir Sanders 73 prosents seierssjanse. Gjennomsnittlig har han ledet 2,6 prosent på meningsmålingene.

Clinton tilbrakte mandagen i hjemstaten New York, hvor det er primærvalg om to uker. Sanders må bare håpe på en stor seier i dag, slik at han kan vise til en fortsatt teoretisk mulighet for å hamle opp med Hillary Clinton på Demokratenes landsmøte i sommer.

Selv om Sanders har slått Clinton i summen innsamlede penger de siste tre månedene i strekk, er det svært lang vei for de
demokratiske sosialisten fra Vermont å få nominasjonen.

Trumps verste uker Uansett om Sanders skulle vinne i Wisconsin, er det nok Trump som blir den store snakkisen etter natta. Oppladningen til dagens primærvalg har nemlig vært meget begivenhetsrik.

- Han har hatt sine to vanskeligste uker siden han begynte kampanjen sin i juni i fjor. Vi skal imidlertid ikke overreagere, for han har tidligere vist at han kan omstille seg, etter f.eks. Iowa- og Florida-valgene, sier Langhelle Mjelde.

Ifølge Fox News har Trump-kampanjen nå slaktet de i «idiotiske» mediene som har omtalt Trump feilsteg. Det som skulle være et internt dokument er blitt lekket til de samme mediene som har skrevet av at Trump hadde en dårlig uke.

Konekrangel Han hadde imidlertid en dårlig uke, bemerker den konservative TV-kanalen, gg lista over Trump-kontroverser i valgoppladningen er slettes ikke kort.

Det startet med at Trumps valgkampsjef, Corey Lewandowski, forrige uke ble siktet for legemsfornærmelse mot reporter Michelle Fields. Trump forsvarte Lewandowski, og svarte med flere angrep på Fields, som dekket et valgkampmøte i Florida for det konservative nyhetsnettstedet Breitbart da hendelsen med Lewandowski oppsto.

Han vil heller ikke sparke Lewandowski, og Trumps forsvar av valgkampsjefen får flere til å rase.

Det samme døgnet svarte han i et intervju med TV-kanalen MSNBC ja på at kvinner burde straffes dersom det blir forbudt å ta abort i USA.

- Det må være en eller annen form for straff, svarte Trump, uten å gå inn på hva slags straff han så for seg.

Folk raste, og Trump endret standpunkt tre ganger i løpet av dagen. I tillegg gjorde han sin hovedmotstander Ted Cruz skikkelig forbanna etter å ha tvitret et lite flatterende bilde av Cruz' kone Heidi.

Kontroverser Mjelde tror de mange kontroversene kan ha en effekt på Trump. Så langt har det meste av kritikken han har fått prellet av ham. Samtidig har han kunnet gå til stygge angrep på motstanderne uten å ta skade av det. Han har også svært oppskriftsmessig og lite konkret på avanserte politiske spørsmål.

- Det er ventet at en ledende kandidat på dette tidspunktet skal kunne mestre et bredt spekter av saker og ha målrettede budskap til undergrupper i partiet, uansett parti. Samtidig forventes det at man skal strekke ut en hånd til interne motstandere og røyke fredspipe med dem. Trump har i mindre grad gjort dette, utover å møte kongresslederne og noen interessegrupper, sier han.

- Han er fortsatt en opprørerkandidat som synes å handle ut fra impulsen sin om alltid å angripe hardt de som ypper seg. Kontroversene har fjernet fokuset fra den interne forsoningsprosessen, men Trump har fortsatt tid til å snu kursen, sier han.

Ber Kasich trekke seg Både Ted Cruz og Donald Trump ber nå Ohio-guvernør John Kasich om å trekke seg fra presidentkampen, skriver Fox News. Begge mener Kasich ødelegger deres valgkamp, men Kasich holder fortsatt i.

Langhelle Mjelde tror narrativet kan snu seg mot Trump dersom han taper i natt.

- Da kan narrativet i mediene være at Anti-Trumperne har klart å samle seg rundt én, og det er Ted Cruz. Wisconsin skulle imidlertid aldri være en god stat for Trump. Det er mye arbeiderklasse der, som favoriserer Trump, men også en del ideologisk konservative som aldri har likt Trump, sier han.

I LEDELSEN: Ted Cruz leder på meningsmålingene i delstaten Wisconsin, der det er primærvalg i natt. Cruz har blant annet støtte fra guvernør Scott Walker. Foto: AP Photo/Nam Y. Huh/NTB scanpix
I LEDELSEN: Ted Cruz leder på meningsmålingene i delstaten Wisconsin, der det er primærvalg i natt. Cruz har blant annet støtte fra guvernør Scott Walker. Foto: AP Photo/Nam Y. Huh/NTB scanpix Vis mer
LEDER: Bernie Sanders kan knappe innpå delegatforspranget til Hillary Clinton i Wisconsin i natt. Foto: Scott Olson/Getty Images/NTB scanpix
LEDER: Bernie Sanders kan knappe innpå delegatforspranget til Hillary Clinton i Wisconsin i natt. Foto: Scott Olson/Getty Images/NTB scanpix Vis mer