Bråket i SSB

Omtales som SSBs største krise noensinne. Høyre kaller det en personalsak...

Høyre nekter å uttale seg om de siste to ukenes bråk rundt avtroppende SSB-sjef Christine Meyer, også etter at partene i konflikten kom til enighet.

BRÅK: Mens det har stormet rundt SSB-direktør og tidligere Høyre-politiker Christine Meyer, har det vært stille fra Høyre. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRÅK: Mens det har stormet rundt SSB-direktør og tidligere Høyre-politiker Christine Meyer, har det vært stille fra Høyre. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter at det søndag ble det kjent at SSB-direktør Christine Meyer kom til enighet med Finansdepartementet om en sluttpakke og fratrer som direktør, ringte Dagbladet til Høyres pressetelefon for å få en kommentar til saken.

Men regjeringspartiet ønsker ikke å uttale seg.

- Saken håndteres av Finansdepartementet nå, ettersom det er en personalsak, skriver Daniel Torkildsen, rådgiver i Høyre, i en sms til Dagbladet.

Aftenposten kaller bråket i Statistisk sentralbyrå (SSB) for en krise som ikke likner noe byrået har vært i før.

Høyre-karriere

Meyer har tette bånd til Høyre, men partiet har ikke villet si noe om konflikten mellom henne og finansminister Siv Jensen (Frp).

- Du har vært en sentral figur i Høyre. Har du fått støtte fra partifeller?

- Jeg betrakter ikke Høyre-folk som partifeller. Jeg har fått støtte fra veldig mange fra ulikt hold gjennom de siste ukene. Særlig etter jeg nå selv gikk ut har jeg opplevd stor støtte som jeg setter pris på, sier Meyer til Dagbladet.

- Burde statsminister Erna Solberg kommet på banen?

- Hva jeg tenker i mine innerste tanker, vil jeg ikke uttrykke meg om, sier Meyer.

Fra 2001 til 2003 var Meyer statssekretær i Arbeids- og administrasjonsdepartementet, da Victor D. Norman (H) var statsråd. Meyer og Norman ble seinere gift.

Meyer har også vært engasjert i Høyres lokalpolitikk. Fra 2007 til 2011 satt Meyer i byrådet i Bergen. Først som byråd for finans, konkurranse og omstilling, seinere som byråd for helse og integrering.

Da hun tiltrådte som SSB-direktør ble de tette båndene til Høyre kritisert av LO.

BRÅK: Dag Steinfeld, advokaten til SSB.sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme. Video: NTB Scanpix Vis mer

Konflikt om omorganisering

Bråket i SSB har sitt utspring i en større omorganisering av byrået under Meyers ledelse. Prosessen har skapt interne konflikter i SSB, og etter hvert også med Finansdepartementet.

Fredag eskalerte konflikten, og partene kalte inn til separate pressekonferanser. Jensen at hun ikke lenger har tillit til Meyer, mens Meyer sa at hun er utsatt for politisk press, og at hun er bekymret for byråets uavhengighet.

Søndag kom Venstres Sveinung Rotevatn med knallhard kritikk av Senterpartiet og Frp hos TV 2.

Rotevatn mener at politikere fra de to partiene har spilt på en konspirasjonsteori om at en forsker er blitt omplassert fordi han regnet på kostnadene av innvandring.

- Det er helt feil, og grunnen til at saken eksploderte som den gjorde, sier Rotevatn.

- Irriterer grenseløst

Jon P. Knudsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, har selv en fortid i SSB. Før helga sa han til Dagbladet at bråket i SSB sannsynligvis har irritert Høyre grenseløst.

- Det pikante er det politiske, at Frp vil fjerne den nye ledelsen som vil gjøre SSB om til et byrå som står nærmere den type økonomi som Frp og Høyre forfekter, sa Knudsen, og la til:

- Det som skjer nå irriterer Høyre grenseløst. Meyer har en fortid som Høyre-politiker, og er gift med Victor Norman som er en av Høyres viktigste økonomiske ideologer.

Fakta om bråket i SSB

  • Bakgrunnen for konflikten er de interne stridighetene i SSB og bekymringen som omorganiseringsprosessen har skapt.
  • Omorganiseringen i SSB begrunnes med behov for modernisering og digitalisering av byrået, som trekker sin historie tilbake til 1876. Striden står dels mellom ulike fagmiljøer. Der enkelte uttrykker et ønske om at SSB skal få publisert mer av sin forskning i internasjonale tidsskrifter, vil andre heller vektlegge rollen som premissleverandør for den norske samfunnsdebatten.
  • Konfliktene er til en viss grad også personlige, ikke minst fordi forskningsavdelingen krympes kraftig og flere profilerte forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje. At flere arbeidsoppgaver flyttes fra Oslo til Kongsvinger gjør det hele enda mer betent.
  • Meyers uttalelser om sitt personlige syn på innvandring har vekket bekymring i regjeringspartiet Frp og fått flere til å stille spørsmål ved SSB-sjefens objektivitet og integritet. Dagen før hun tiltrådte sa Meyer i et intervju at hun er villig til å gå i demonstrasjonstog for å sikre fortsatt innvandring til Norge. At Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandring, er blant dem som omplasseres, har gjort sitt til å forsterke kritikken mot Meyer på dette punktet. (NTB)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer