Omtales som «verdens minste IQ-test». Hvor mange klarer du?

83 prosent svarte feil på minst et av spørsmålene i en undersøkelse. 

HAR DU DET SOM SKAL TIL? Du trenger ikke være i nærheten av å være like smart som Einstein for å klare denne testen, men du bør nok være litt fokusert. Foto: NTB Scanpix
HAR DU DET SOM SKAL TIL? Du trenger ikke være i nærheten av å være like smart som Einstein for å klare denne testen, men du bør nok være litt fokusert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er mange som benytter seg av IQ-tester, som skolen, forsvaret og NAV.

Kanskje er du interessert i å finne ut hvor smart (eller dum) du er i forhold til din egen aldersgruppe i den norske befolkningen. Eller kanskje du er ute etter å skryte av at du er smartere enn familie og venner?

IQ-testen, eller «den kognitive refleksjonstesten», i denne artikkelen er laget av professor Shane Frederick og dukket først opp helt tilbake i 2005. Den omtales som «verdens minste IQ-test» og består av tre spørsmål.

Klarer du å komme fram til riktig svar på alle tre?

(Vi har gjort pengeenheten på det første spørsmålet om til norske kroner).

Spørsmål 1:

Et balltre og en ball koster tilsammen 11 kroner. Balltreet koster 10 kroner mer enn ballen. Hvor mye koster ballen?

Spørsmål 2:

Dersom det tar fem maskiner fem minutter å lage fem produkter, hvor lang tid vil det ta for 100 maskiner å lage 100 produkter?

Spørsmål 3:

I en innsjø er det en «sti» med liljeblader. Hver dag dobles antall liljeblader på innsjøen. Det tar 48 dager for liljebladene å dekke hele innsjøen, hvor lang tid tar det for liljebladene å dekke halvparten av innsjøen?

Svarene står et lite stykke under her.

Hele 83 prosent av de spurte i en undersøkelse hvor 3 428 studenter deltok, svarte feil på minst ett av spørsmålene. 33 prosent svarte feil på alle tre spørsmålene. Kun 48 prosent av MIT-studenter klarte alle spørsmålene.

Her er de vanligste svarene folk gir, som alle er feil:

Spørsmål 1:

Ballen koster 1 krone (Feil)

Spørsmål 2:

Det tar 100 minutter. (Feil)

Spørsmål 3:

Det tar 24 dager. (Feil)

For dette er fasiten:

Spørsmål 1:

Ballen koster 50 øre. (Balltreet koster 10 kroner og 50 øre, noe som er ti kroner mer enn femti øre. Summen blir da 11 kroner).

Likningen: Dersom ballen koster X og balltreet koster 10 kroner mer, så vil det bli:

Balltre + ball = X + (X+10) = 11

Det gir:

2X+10 = 11

2X er da lik 1, noe som gir X = 0,5 (ballen koster 50 øre)

Spørsmål 2:

Det tar fem minutter. (Det tar fem maskiner fem minutter å lage fem produkter, noe som betyr at hver maskin bruker fem minutter på et produkt. Det vil si at uansett hvor mange maskiner du har til å lage like mange produkter som maskiner, så vil det ta fem minutter).

Spørsmål 3:

Det tar 47 dager. (Hvis antallet liljebladet ble doblet for hver dag, var halvparten av innsjøen dekket på den 47. dagen. Dagen etterpå doblet antallet seg slik at hele innsjøen ble dekket).

- Måler intelligensen

Dagbladet testet Olav Hoel Dørum i Mensa Norge over telefon. Han kunne etter kort betenkningstid lettet konstatere at han hadde svart riktig på alle tre spørsmålene.

På spørsmål om denne testen kan kalles en IQ-test, kommer Dørum med et svar som er litt innviklet for de fleste av oss.

Essensen er likevel dette:

- Det er vinklet slik at det skal være underholdende med en kjerne av IQ i seg, sier Dørum om testen.

- Testen måler intelligens på en viss måte, om ikke like nøyaktig som på en IQ-test. Men det krever at du er noe over gjennomsnittet smart.

Nærmere åtte av ti svarer altså feil på minst ett av spørsmålene. Hva er grunnen til dette høye tallet?

- Det er fordi man ikke tenker godt nok etter. Det logiske og intuitive er ofte feil. Det kognitive krever tid og disiplin, og det å handle på impuls er ikke en del av tenkingen som ligger bak, sier Dørum, som ikke er overrasket over at mange svarer feil på minst ett av dem.

- Nei, absolutt ikke.

Mensa Norge har ikke noen liknende «minitester». Testene der er profesjonelt laget av utviklere, og tar mye lengre tid å løse.

Mensa Norge omtaler forøvrig IQ slik:

«IQ er et mål på intelligens som har vist seg å være svært nyttig i mange sammenhenger, og sier hvor du befinner deg i forholdet til befolkningen. IQ står for «Intelligence Quotient» og var opprinnelig et uttrykk for forholdet mellom kronologisk og mental alder. I dag måles ikke IQ lenger på denne måten, men etter hvor du befinner deg i forhold til din egen aldersgruppe i befolkningen», skriver Mensa på sine hjemmesider.

Les også: Denne matte-oppgaven for 14-åringer skaper hodebry over hele verden.

SMART: Adam er bare to år gammel, men en IQ-test har vist at han er smartere enn både Barack Obama og David Cameron. Han leser Shakespeare, lærer fremmedspråk og kan mye av det periodiske systemet utenat. Video: Carters News / Bulls Press Vis mer
ENKEL TEST: Forskerne ved University of Rochester mener at denne testen kan gi gode indikasjoner på folks IQ-nivå. Video: University of Rochester Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer