Corona i Bergen

- Omtrent nådd smertegrensen

Bergen kommune etterlyser en ny nasjonal vurdering og tydeligere kommunikasjon fra nasjonale myndigheter. Det skjer kort tid etter at kommunen strammer inn - og helsevesenet nærmer seg bristepunktet.

HELSEBYRÅDEN: Bruk munnbind og unngå håndhilsing er de nye påbudene i Bergen, forteller helsebyråd Beate Husa under en pressekonferanse. VIDEO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Fredag vedtok byrådet i Bergen en ny lokal forskrift. Mandag trådte blant annet munnbindpåbud i butikker og på kollektivtransport i kraft, i tillegg til krav om at skjenke- og serveringssteder fører oversikt over gjester.

Onsdag ble det registrert 198 nye smittetilfeller i kommunen – mer enn dobbelt så mange som da kommunen strammet inn 5. august, etter 82 registrerte smittetilfeller på et døgn.

- Det er en annen situasjon nå. Vi har mye mer smitte i dag enn det vi hadde den gangen. Samtidig har vi nå langt flere som er fullvaksinert, sier assisterende smittevernoverlege Kjell Haug i Bergen kommune til Dagbladet.

Dagens situasjon er derfor ikke sammenliknbar med situasjonen i august, framholder han.

- Det som er urovekkende, er at vi nå har svært mange innlagt på sykehus, i hele Vestlandsregionen. Sykehusene begynner å melde at de omtrent har nådd smertegrensen.

Frykter flere innleggelser

Hvis prognosene stemmer, kan Bergen oppleve en «betydelig økning» i antall innlagte i løpet av de neste ukene, ifølge Haug.

- Da er situasjonen selvsagt slik at man kan begynne å tenke på ytterligere tiltak. Det vi nå egentlig ønsker, er at sentrale helsemyndigheter kommer med sine anvisninger – eventuelt sine påbud.

Han omtaler tiltakene som trådte i kraft mandag som «forsiktige virkemidler».

- Vi venter nå på at sentrale helsemyndigheter skal tydeliggjøre den nasjonale strategien, og si ifra om vi skal ta i bruk andre virkemidler enn det vi gjør nå.

INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer

Haug fortsetter:

- Vi etterlyser en ny nasjonal vurdering. Vi har fortsatt en økende smittebølge, og vi har aldri hatt så høye smittetall i Bergen som vi har akkurat nå. Derfor er vi forventningsfulle til at sentrale helsemyndigheter nå kommer med sine vurderinger av hva de mener er rett tiltaksnivå.

- Så dere sitter egentlig bare og venter på klarsignal til å trykke på den røde knappen?

- Vi følger situasjonen nøye og vurderer løpende behovet for råd til byrådet om ytterligere lokale tiltak. Hvis vi får nasjonale føringer som tilsier det, vil vi selvsagt vurdere ytterligere tiltak.

- Savner en tydeligere strategi

Helsebyråd (onsdag kveld avgått sammen med Bergen-byrådet, red. anm.) Beate Husa (KrF) i Bergen kommune stiller seg bak Haug.

- Strategien som foreligger i dag fra nasjonale myndigheter er at vi skal ha en normal hverdag med økt beredskap. De ber kommunene om å innføre nødvendige tiltak for å dempe smittespredning dersom det er nødvendig for å unngå for stor belastning på helsetjenestene, men samtidig finne en balanse der også samfunnsøkonomiske forhold skal tas med i vurderingene

Det skriver hun i en e-post til Dagbladet - og fortsetter:

- Jeg savner nå en tydeligere strategi og en tydeligere kommunikasjon fra nasjonale myndigheter. I den bør det blant annet framkomme om regjeringen mener kommuner kan ta i bruk så kraftige grep som er tatt tidligere i pandemien når vi er i denne fasen med mange vaksinerte. De bør også si noe om hvorvidt det kommer tiltakspakker for næringslivet i kommunene som må innføre strenge tiltak.

Dagbladet har forelagt Husas uttalelser for Helse- og omsorgsdepartementet, men har foreløpig ikke fått svar.

- Over hundre kommuner

Situasjonen gjelder ikke bare Bergen og Vestlandsregionen, understreker han.

- Det gjelder nå over hundre andre kommuner i landet. Da er det veldig greit at det kommer sentrale føringer.

Han understreker at kommunen har flere verktøy i verktøykassa, også uten nasjonale anvisninger.

- Vi har anledning til å ta i bruk sterkere lokale virkemidler, men det sitter langt inne å ta lokale initiativ så lenge strategien til regjeringen ikke er endret.

Foreløpig er situasjonen i Bergen mindre alvorlig enn i kommuner som Trondheim og Tromsø, ifølge Haug. Men også befolkningens holdning til smitteverntiltak skiller dagens situasjon fra situasjonen i august, framholder han.

- Det er en helhetsvurdering om hva som er realistisk å få til. Man må hele tida balansere hvilke tiltak som vil gi god etterlevelse i befolkningen, hva som er fornuftig og hva som gir gevinst i forhold til smittesituasjonen.

To grupper

De lokale helsemyndighetene i Bergen merker nå både tiltakstrøtthet og frustrasjon i befolkningen, ifølge Haug. Mange forventet at de ville være på «den sikre siden» etter andre dose, tror han.

- 45 prosent av dem vi nå påviser smitte hos, er fullvaksinert. Folk synes at det er frustrerende.

To grupper dominerer nå blant de innlagte i Bergen, ifølge Haug.

- Det er fullvaksinerte eldre, som ble vaksinert for en god stund – gjerne for mer enn seks måneder siden, og hvor vaksineeffekten begynner å avta. De er fra 65 og oppover. Den andre er yngre uvaksinerte, fra 30-årsalderen og opp til 50-årsalderen.

Kommunen registrerer smittede over 90 år hver dag, ifølge Haug.

- Samtidig er det mest smitte blant de yngste. Vi har sett en kraftig smitteøkning i aldersgruppa rundt ti år. Mest smitte har vi i aldersgruppa ti-elleve-tolv, men da uten alvorlig sykdom. Det sprer seg i hele alderssegmentet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer