Omvalg kan avgjøre presidentkampen

Mens Al Gore håper på omvalg i skandalekretsen Palm Beach, avslo Høyesterett i Florida i kveld å stoppe håndtellingen. Dermed har Gore fått vind i seilene i kampen for å ta stemmer fra George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Bush og Gore venter på utenlandsstemmene, er det opp til dommerne å avgjøre hvem som blir USAs 43. president. Nå håper Al Gore på omvalg i skandalekretsen Palm Beach. Både demokraten Al Gore og republikaneren George W. Bush krevde i dag at Høyesterett i solskinnsstaten skulle komme på banen. Begge presidentkandidatene tolket lovverket til sin fordel.

Klokka 23.00 i kveld meldte CNN at Høyesterett har avslått Bushs krav om at håndtellingen skulle stoppes. Sammen med håpet om omvalg i Palm Beach fører avgjørelsen Al Gore et skritt nærmere prisidentmakta.

Og mens velgerne demonstrerer i gatene, bringes avgjørelsen om hvem som skal bli tatt i ed som USAs 43. president den 20. januar inn for retten.

Landet som har yndet å kalle seg verdens ypperste demokrati har fått seg en knekk. Velgerne rystes av stadige valgfusk-avsløringer. Og på toppen av det hele utspiller valgdramaet seg i delstaten Florida - som styres av lillebroren til republikanernes presidentkandidat George W. Bush.

Vil høre Bushs argumenter

Da Bush ba delstatens høyesterett om å stoppe omtellingen i Florida, var det med loven i hånd. Al Gores kampanjeledelse viste til den samme loven da de ba om at håndtellingen skal få fortsette.

Gore håper at en fintelling skal føre ham i ledelsen, ettersom de aktuelle fylkene regnes for å ha flest demokrat-tilhengere. Bush på sin side klamrer seg til sin 300-stemmers ledelse over rivalen. I kveld annonserte en føderal ankedomstol i Atlanta at de vil høre George W. Bushs argumenter mot manuell stemmetelling.

Og det er ting som tyder på at Bush har grunn til å frykte håndtellingen: Etter fintellingen av stemmene i Volusia-fylket i går, kunne Gore tegnes opp med 98 flere stemmer enn ved forrige telling.

Vurderer omvalg

Hele 19.200 av totalt 400.000 stemmer ble forkastet i valgkaoset i Palm Beach. Flere velgere har i ettertid sagt at stemmesedlene var misvisende. Nå vurderer dommer Jorge Labarga om grunnloven åpner for omvalg i valgkretsen.

Presidentvalget i USA ser ut til å være tatt ut av velgernes hender. Nå har finjussen trådt inn på banen, og verden følger med i spenning.

Fredag skal stemmene som er avlagt av Florida-velgere i utlandet telles opp. Dermed kan vi ha svaret på hvem som er USAs neste president allerede lørdag. Men ifølge CNN tror de fleste valgeksperter likevel ikke at farsen er over med dette.

<B>AVGJØRER:</B> Dommer Jorge Labarga skal nå avgjøre om Grunnloven gir rom for omvalg i Palm Beach.
FLORERER:</B> Dette motivet florerer blant forsmådde velgere i Florida. Det skal illustrere de forvirrende stemmesedlene, og trykkes på plakater og t-skjorter.