Omvalg om president i Brasil

Grønn outsider for favoritten Dilma Rousseff.

 FEIRET FOR TIDLIG?  Dilma Rousseff, favoritt til å vinne presidentvalget i Brasil, blir hyllet av en tilhenger rett etter at hun har avgit stemme i hjembyen Porto Alegre søndag. Nå må hun ut i en ny valgomgang 31. oktober. FOTO: AFP/SCANPIX.
FEIRET FOR TIDLIG? Dilma Rousseff, favoritt til å vinne presidentvalget i Brasil, blir hyllet av en tilhenger rett etter at hun har avgit stemme i hjembyen Porto Alegre søndag. Nå må hun ut i en ny valgomgang 31. oktober. FOTO: AFP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Regjeringspartiets kandidat Dilma Rousseff (62) fikk som ventet flest stemmer i presidentvalget i Brasil. Men hun klarte ikke å dra den endelige seieren i land i første valgomgang.

Da 98 prosent av stemmene var talt opp, hadde Rousseff 47 prosents oppslutning. Hun ville trengt over halvparten av stemmene for å avgjøre valget nå.

De første prognosene pekte mot at Rousseff vil få over 50 prosent i den første valgomgangen.

Natt til mandag norsk tid bekreftet myndighetene at det vil bli holdt en ny valgomgang 31. oktober.

Grønn outsider Den viktigste opposisjonskandidaten, José Serra, ligger an til å få 33 prosent av stemmene.

Men utfordreren som ser ut til å ha skapt størst problemer for Rousseff, er Marina Silva fra miljøpartiet De grønne.

Hun ligger overraskende an til å få nesten 20 prosent av stemmene.

Hvem hennes velgere bestemmer seg for å støtte når Rousseff og Serra møtes i et nytt oppgjør, vil avgjøre hvem som blir Brasils neste president.

Håndplukket Dersom hun vinner valget, blir Rousseff den første kvinnelige presidenten i verdens femte største og femte mest folkerike land. Hun ble håndplukket som kandidat av sittende president Lula da Silva, som har styrt Brasil gjennom åtte framgangsrike år.

Men det var ikke bare presidenten som skulle velges i Brasil søndag.

Til sammen kunne nemlig de stemmeberettigede velge blant over 22.500 kandidater - når alle telles med.

De 513 setene i kongressens andrekammer og 54 seter i senatet skal fylles. I tillegg skulle det velges guvernører og representanter til de lovgivende forsamlingene i delstatene.

(NTB-Reuters-AFP).