Omvendelse på første rad

I går var vi trolig vitne til en politisk omvendelse. Statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Gudmund Restad erklærte i går kveld at de ikke lenger frykter verken overoppheting eller et kostbart lønnsoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele vinter har de uttrykt alvorlig bekymring over høye lønnskrav og overoppheting av norsk økonomi.
Dette plutselige nye klarsyn kom de med etter at de i en stiv time hadde sittet nærmest skolerett på første benk i Norges Banks festsal. Der ble de, i nærvær av regjeringskolleger, finanskomité og kremen av norsk finans, refset så ørene flagret av sentralbanksjefen, Kjell Storvik. Han ser enda mer pessimistisk på utviklingen i norsk økonomi enn det Restad gjør selv i sine tyngste stunder.

Nekter å tro det

Storvik kom med krass kritikk av både regjeringen og Stortinget fordi de ikke makter å styre økonomien, og i stedet har skjøvet ansvaret over på partene i arbeidslivet.
Dermed utløste Storvik det samme psykologiske fenomen hos Bondevik og Restad som den reaksjon de har utløst hos store grupper av lønnsmottakere. De nekter å akseptere at situasjonen i norsk økonomi er så bekymringsfull som det Restad vil ha det til. Bondevik og Restad vil på sin side ikke godta at det er så ille som Storvik sier. Så hvem skal vi tro på?

Hågensen manglet

Ett er sikkert: Bondevik og Restad tror fullt og fast på et moderat lønnsoppgjør. De tror at du og jeg vil ta regninga, vise moderasjon og få betalt på lang sikt.
Men mannen de først og fremst må sette sin lit til, han som skal lede oss alle på den smale moderasjonens vei, landets egentlige sentralbanksjef, LO-leder Yngve Hågensen, han var der ikke. Hågensens fravær var et av kveldens mest iøynefallende, ved siden av forfallet fra samferdselsminister Odd Einar Dørum og Telenor-sjef Tormod Hermansen. De var nok opptatt med Telenor- Telia-fusjonen.

Til gjengjeld var mange andre framtredende økonomiske aktører til stede:
Statoil-sjef Harald Norvik, Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl, Rimi-sjef Stein-Erik Hagen, med tittelen kjøpmann, Aker-sjef Bjørn Rune Gjelsten, eks-sentralbanksjef Torstein Moland osv., osv.

Godt mottatt

Mens den gamle finanspolitiske reven Per Kleppe karakteriserte talen som «vanlig Storvik-standard uten noe spesielt nytt», sa flere av de næringslivslederne vi snakket med at de likte Storviks tale godt. Hans sterke advarsler om konjunkturomslag og nær forestående økonomisk bakrus gjorde kanskje ikke så sterkt inntrykk, men hans klart kritiske holdning til staten som eier av banker og næringsliv falt åpenbart i god jord hos mange.