Omvendt EU-kamp om gasskraft

Stortingets «gasskamerater» avviser at et miljødirektiv fra EU kan stanse byggingen av gasskraftverk med CO2-utslipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ironisk nok har nei-partiene på stortinget satt sin lit til at EU kan stanse gasskraftverkene, mens ja-siden avviser at EUs miljøkrav er for strenge for deres gass-politikk.

Direktivet partene strides om, «Direktiv 96/61/EF om integrert forbygging og begrensning av forurensning», krever at alle EØS-land tar i bruk «best tilgjengelig teknologi» for å hindre miljøskadelige utslipp. Stortingets to «gasskamerater», Olav Akselsen (Ap) og Jan Tore Sanner (H) avviser at dette stanser norske gasskraftverk med konvensjonell rensning.

- Jeg er overbevist om at Naturkrafts planer bygger på den best tilgjengelige teknologien som finnes i dag, og ligger innenfor kravene EU stiller, sier Arbeiderpartiets Akselsen til NTB. Han mener EU ikke kan pålegge Norge strengere krav enn alle andre land.

Bellonas Thomas Palm, som i går var i Brussel for å diskutere dette spørsmålet med EU-kommisjonen, avviser Akselsens uttalelser helt.

- Hvis Naturkaft bruker best tilgjenglig teknologi, hvorfor argumenterer Akselsen med at vi ikke må ha strengere utslippskrav enn resten av Europa? spør Palm. - Vil de ikke at norsk renseteknologi skal bli krav for best tilgjengelig teknologi i EØS? Nå er det jo snakk om å importere ferdige kraftverk fra utlandet.

Høyres energipolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener direktivet ikke stanser konvensjonelle gasskraftverk, siden det bygger på de tre forutsetningene teknologi, økonomi og tilgjengelighet.

- Problemet med de forurensningsfrie er at de ikke er komersielt tilgjengelige. Teknologien finnes, men det vil kreve subsidier i milliardklassen for å drive dem.

Bellona mener det blir feil å se på avgiftsfritak for CO2-frie gasskraftverk som subsidier.

- CO2-frie gasskraftverk finnes. En av tingene som vil kunne hjelpe å få de fram på er å gi de like konkurransevilkår. Kraftverk som slipper ut CO2 får jo forurense gratis.

bjorn.k.bore@dagbladet.no