Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omvisning endte i tragedie

OSLO/GEIRANGER (Dagbladet): Måpende turister ble vitner til at den 62 år gamle piloten mistet kontrollen på sjøflyet. I 45 minutter lå de fire utlendingene innestengt i kabinen under vann i Geirangerfjorden, mens hjelpemannskapene forgjeves forsøkte å få dem ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som skulle være en hyggelig Norges-ferie for de fire turistene endte i tragedie i går ettermiddag.

–Jeg hørte et stort plask. Deretter ble det helt stille. Sjøflyet lå opp ned rundt 100 meter fra land. Folk stimlet mot sjøen for å se hva som hadde skjedd, sier Steffen Holte fra Bærum.

Ingen hoppet

Ifølge øyenvitner var det ingen av de først ankomne som hoppet ut i fjorden for å prøve og redde ut de fire turistene.

–Noen kan kanskje ha prøvd halvveis, men vi så ingen som tok sjansen og hoppet ut i fjorden i løpet av de første minuttene. Flere båter kom raskt frem til ulykkesflyet. Det hele virket litt tafatt. Man ventet heller på dykkerne, sier Holte til Dagbladet.

Direktør Håkon Lundestad i Firdafly A/S, som eide ulykkesflyet, mener det er underlig at ingen prøvde. Kabinen lå nemlig bare noen få meter under vannoverflaten.

–Det kan være vanskelig å åpne døren til kabinen fra utsiden, men det burde være mulig å knuse vinduet med for eksempel en åre, sier Lundestad. Konstituert politimester Jogeir Nogva ved Sunnmøre politidistrikt opplyser at de ikke har klart å bringe på det rene om noen prøvde å komme seg ned til de fire inne i kabinen.

Piloten klarte å redde seg ut av sjøflyet ved egen hjelp. De to mennene og de to kvinnene i kabinen klarte ikke å åpne dørene, og ble liggende under vann i 45 minutter før redningsmannskapene greide å få dem ut.

I nærmere to og en halv time jobbet redningsmannskapene for å få liv i de fire turistene.

–Litt over klokka 20.00 fikk vi melding om at de var døde. Mennene er fra Tyskland, men det er for tidlig å si noe om nasjonaliteten til kvinnene. De var imidlertid ikke norske, sier Nogva.

Dønninger

Dønninger fra nærliggende båter er sannsynligvis årsaken til ulykken.

–Piloten ble overrasket av bølger fra en eller flere båter i fjorden. Han traff sannsynligvis disse bølgene og landet litt på siden. Til slutt tippet flyet - et enmotors Cessna 206 - rundt, sier Lundestad.

Flyger John Øydvin i Fjellfly sier til Dagbladet: –Det er nesten umulig å få øye på dønningene når du kommer ned mot fjorden.

5 000–6 000 turister var til stede i Geiranger i går ettermiddag. På brygga sto flere turister i kø for å få med seg en 25 minutters fjordsightseeing fra lufta.

Øyenvitner forteller til Dagbladet at alt virket normalt under innflygingen. Men plutselig hørtes et smell, og flyet ble til slutt liggende opp ned. Mannskaper fra et nærliggende cruiseskip, «Costa Allegra», reagerte veldig raskt. I løpet av få minutter hadde de plukket opp den 62 år gamle piloten fra vannet.

Sjokktilstand

Flere småbåter klarte å komme seg fram til ulykkesflyet. En lege ble etter hvert fraktet ut med båt. Ved 17.45-tida ble de fire tatt opp av vannet.

–De ble deretter sendt med luftambulanse til Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal i Ålesund, men livet sto dessverre ikke til å redde, sier konstituert politimester Nogva.

–Hvorfor tok det så lang tid før passasjerene ble hentet opp fra kabinen?

–Det kan jeg ikke gi et fullgodt svar på, men vi har ikke dykkere stasjonert i Geiranger. Vi jobbet så raskt som mulig. Det var noen franske dykkere som først klarte å komme seg under vann, svarer Nogva.

Piloten var i går kveld i sjokktilstand, og også han ble fraktet til sykehuset.

Erfaren pilot

Ulykkesflyet ble slept inn til land i Geiranger sentrum. To representanter fra havarikommisjonen for sivil luftfart var i går kveld på vei til Geiranger.

–Vitneforklaringer og undersøkelse av vraket står sentralt i arbeidet, som starter søndag morgen, sier Per Erik Bakke i havarikommisjonen.

Direktør Håkon Lundestad i Firdafly A/S opplyser til Dagbladet at de har drevet flysightseeing i Geiranger i 22 år.

–Vi har aldri tidligere hatt ulykker. Piloten har vært hos oss siden 1985, og er meget erfaren, sier Lundestad

TAUET:</B>Flyvraket ble tauet inn til Geiranger etter at redningsaksjonen var over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!