Onanerer bort kjønnssykdommer og drikker sin egen sæd

Afrikanske børsteekorn er ikke som andre ekorn.

LEKNE EKORN: Afrikanske børsteekorn i Namibia onanerer for å hindre kjønnssykdommer, viser ny forskning. Foto: Creative Commons/Hans Hillewaert
LEKNE EKORN: Afrikanske børsteekorn i Namibia onanerer for å hindre kjønnssykdommer, viser ny forskning. Foto: Creative Commons/Hans HillewaertVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Forskeren Jane Waterman har observert børsteekornet Xerus inauris  i rundt 2000 timer i det sentrale Namibia. Etter en gjennomgang av dataene fant hun ut at hannene sannsynligvis onanerer av andre årsaker enn forskerne hittil har trodd, skriver Forskning.no.

Studien er publisert i tidsskriftet PLoS one.

Ifølge forskningsmagasinet er ikke onani uvanlig i dyreriket. Slik adferd er registrert hos hjortedyr, primater, spekkhoggere og pingviner.

Men hvorfor dyrene leker med seg selv har forskerne undret seg over. Sædproduksjon er ressurskrevende, og under onani er man sårbar for rovdyr og konkurrenter.

To hypoteser har til nå vært rådende blant dyreforskere. Den første hypotesen er at hanndyrene onanerer av ren seksuell lyst. Den andre er at hyppig sædavgang bedrer sædkvaliteten over tid.

Jane Waterman konkluderer med at ingen av disse hypotesene forklarer børsteekornets onanivaner.

Hun skriver at onanien fungerer som en slags selvmedisinering, og at børsteekornene reduserer sjansene for å få seksuelt overførbare infeksjoner ved å vaske kjønnsorganet sitt både utvendig og innvendig.

Hannene onanerer nemlig særlig ofte i den perioden hunnene er paringsklare. De onanerer også oftere i perioder de har mye sex, og ofte rett etter paring, rapporterer Forskning.no.

Ifølge studien har børsteekornet også funnet en løsning på hvordan det kan overleve i det tørre klimaet i steppe- og savanneområdene. Waterman observerte en onanerende hann som også drakk sin egen sæd.