ONANERTE:  55-åringen innrømmet skyld i tiltalepunktene for seksuell trakassering av tre kvinnelige ansatte ved Sem fengsel. Ifølge tiltalen onanerte han foran kvinnene og tok dem på brystene. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
ONANERTE: 55-åringen innrømmet skyld i tiltalepunktene for seksuell trakassering av tre kvinnelige ansatte ved Sem fengsel. Ifølge tiltalen onanerte han foran kvinnene og tok dem på brystene. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.Vis mer

Onanist frisk nok til fengselsstraff

Mener hans egen forsvarer. Rettspsykiater: - Ikke vanskeligere etter Breivik-debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 55-åringen som dro fram kjønnsorganet i Larvik tingrett og onanerte fra tiltaleplass tidligere i uka, er frisk nok til å bli dømt til ubetinget fengselsstraff.

Det mener både rettspsykiateren og tiltaltes egen forsvarer til tross for at de begge var i tvil under rettssaken, der to politibetjenter måtte gripe inn og aktor truet med håndjern hvis ikke mannen kunne følge normene for oppførsel i en rettssal.

I dag foreslo advokat Søren Ø. Hellenes at hans klient kan sone ett år og seks måneder i fengsel. Aktor, statsadvokat Kjetil Omholt, la ned påstand om fengsel i to år og tre måneder.

Innrømmer alt Mannen har erkjent straffeskyld i alle seks tiltalepunktene om onani, trakassering og seksuelle overgrep. Dommen faller onsdag.

Underveis i rettssaken, der to politimenn måtte gripe inn mot åpenlys onanering fra tiltaleplass og aktor truet med håndjern hvis tiltalte ikke greide å følge normene for normal adferd i en rettssal, var både forsvarerer og spesialist i psykiatri, Arvid Nedal, åpne for å endre sin vurdering av om mannen var frisk nok til å bli vurdert av en rett.

- Et vanskelig grensetilfelle, sa advokat Søren Ø. Hellenes til Dagbladet da.

Det var psykiatrispesialist Arvid Nedal som hadde vurdert mannen som strafferettslig tilregnelig i forkant av saken - under tvil. Sammen med professor i nevropsykologi, Jens Egeland, kom han til at mannen er frisk nok til å straffes i lovens forstand til tross for at han har flere diagnoser.

- Har han gjort før Han landet på samme konklusjon etter å ha observert tiltalte i retten.

- Det endrer ikke på noe at han onanerte i retten. Det har han gjort før i andre sammenhenger, sier rettsspsykiateren til Østlands-Posten.

Han synes ikke det er vanskelig å bedømme noen som utilregnelig i rettspsykiatrisk forstand - heller ikke etter den opphetede debatten om rettspsykiatri og tilregnelighet rundt Anders Behring Breivik.

Slik begrunner advokat Søren Ø. Hellenes hvorfor han har kommet til at det er greit med fengselsstraff:

- Det er helsetilstanden i gjerningsøyblikkene som avgjør tilregnelighet eller ikke i strafferettslig forstand. Og der må jeg støtte meg til sakkyndiges oppdaterte vurdering i retten, sier Hellenes til Dagbladet.

Ny vurdering Men det er helsetjenesten i fengselet, og ikke retten, som vurderer om mannen skal sone der eller overføres til sykehus, understreker forsvareren.

- En periode under varetekt i Sem fengsel, ble han overført til behandling på sykehus. Og det hjalp, sier advokat Hellenes.

 - VANSKELIG TVILSTILFELLE:  - Forsvarer Søren Ø. Hellenes landet på tilregnelighet for sin klient etter å ha lyttet til rettsspsykiaters oppsummering i retten. Foto: Advokatene Hellenes, Aune, Sveen og Jølberg.
- VANSKELIG TVILSTILFELLE: - Forsvarer Søren Ø. Hellenes landet på tilregnelighet for sin klient etter å ha lyttet til rettsspsykiaters oppsummering i retten. Foto: Advokatene Hellenes, Aune, Sveen og Jølberg. Vis mer