Onde klovner raner, truer og skremmer i en rekke land

Instagram flommer over av bilder - når stadig nye land.

POPULÆR: Instagram-brukeren Gijonclown - klovnen fra Gijon - har på kort tid fått over 3000 følgere. Foto: Faksimile
POPULÆR: Instagram-brukeren Gijonclown - klovnen fra Gijon - har på kort tid fått over 3000 følgere. Foto: FaksimileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen bak Instagram-kontoen Gijonclown, som følges av over tre tusen personer, viser at Europas kanskje skumleste - bokstavelig talt - trend har nådd Frankrike.

Klovnemannen i Gijon er inspirert av et fenomen som startet på nettet, men som har resultert i en rekke grove lovbrudd i flere land.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har klovnetrenden også dukket opp i Mexico, Storbritannia og USA. USA Today melder at klovner bevæpnet med machete er observert en rekke steder i USA. Også der har Instagram flommet over av klovnebilder.

Herjer i Frankrike I Frankrike har klovnekledd ungdom stått bak en rekke grove hendelser.

Mandag denne uka ble en 14-åring utkledd som klovn pågrepet etter å ha angrepet en kvinne nær Paris, ifølge NTB - og dette var den siste, men langt ifra den første, hendelsen med de «onde klovnene».

I helga ble 14 tenåringer pågrepet i byen Agde i Sør-Frankrike. De 14 var kledd ut som klovner - og bevæpnet. Samme dag banket en klovnekledd tenåring opp en fotgjenger med ei jernstang i Montpellier - hvorpå han ble dømt til fire måneders fengsel.

Mandag meldte en kvinne i en forstad til Paris selv fra til politiet om at to klovnekledde personer angrep henne. En av klovnene hadde øks.

På nettet Kort tid etter at kvinnen ringte politiet angrep mer enn ti personer utkledd med masker tre forbipasserende ungdommer og stjal mobilene deres, ifølge politiet.

Ifølge fransk politi er de «onde klovnene» blitt sett både i busker, gater og utenfor skoler. Fransk politi tror hendelsene er inspirert av videoer på nettet.

Et kjapt søk på Youtube eller Google finner en rekke videoer der personer kledd i klovnemasker later som de angriper forbipasserende.

Ranet En mann som ble angrepet av tre personer i Montpellier nylig, hvorav en med klovnemaske, har fortalt om hendelsen til Le Parisien.

- Jeg ble angrepet av tre personer. En av dem hadde klovnemaske og en jernstang. Jeg løp men han fulgte etter meg mens han ropte: Gi meg alt du har; telefon, penger og veska di, sier offeret.

«Klovnen» ble pågrepet kort tid etter angrepet.

Ifølge den spanske avisa The Local har folk opprettet borgerverngrupper i Frankrike. Politiet har måttet stoppe borgerverngruppene, som bevæpnet seg med både balltre, hammer og tåregass.

I MEXICO: Ifølge nyhetsbyrået AFP har klovnetrenden også dukket opp i Mexico, der dette bildet er tatt, i USA og i Storbritannia. Foto: AFP / NTB scanpix
I MEXICO: Ifølge nyhetsbyrået AFP har klovnetrenden også dukket opp i Mexico, der dette bildet er tatt, i USA og i Storbritannia. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer