Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ondsinnet og spekulativt av politi og aktorat

Schumann kan ikke dømmes, mener advokat Morten Furuholmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Både politiet og aktoratet ble av advokat Morten Furuholmen beskyldt for å sjonglere med bevis for å få Kjell Alrich Schumann dømt som Nokas-raner.


- Det er skapt et skremselsbilde av Schumann som en villmann fra de indre finnskoger. Politiet har gjennomført en propagandastyrt etterforskning der Schumann ble massivt forhåndsdømt, det er skremmende, sa Furuholmen.

Fare for justismord

Også aktor Tor Christian Carlsen fikk gjennomgå av advokaten. Aktor mener at mye taler for at Schumann var raneren som avfyrte de dødelige skuddene mot politiførstebetjent Arne Sigve Klungland.

Furuholmen betegnet den påstanden som ondsinnet og utilbørlig.

- Aktor opptrer nærmest i vektløs tilstand og tar på seg tredimensjonelle briller og skaper et trehodet troll av Schumann, som opererer i flere roller under ranet. Aktor prøver febrilsk å sy sammen bevis, men de holder ikke. Denne sjongleringen med bevis kan vi ikke tåle i en så alvorlig sak, framholdt Furuholmen, og viste til både Per Liland- og Frits Moen-sakene. Begge sonet lange fengselsstraffer for drap de ikke hadde begått.

Celle 205 for ille

Advokat Furuholmen mener det er en naturlig forklaring på at Kjell Alrich Schumann nektet å avgi forklaring mens han satt i varetekt.

- SKAPER ET TROLL AV SCHUMANN: Kjell Alrich Schumann (foran) og hans forsvarer Morten Furuholmen i NOKAS-saken mandag morgen. I dag kom Furuholmen med sin prosedyre. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix
- SKAPER ET TROLL AV SCHUMANN: Kjell Alrich Schumann (foran) og hans forsvarer Morten Furuholmen i NOKAS-saken mandag morgen. I dag kom Furuholmen med sin prosedyre. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix Vis mer

- Han var undergitt total isolasjon i halvannet år. Han kjempet for å holde seg i psykisk balanse. Han møtte sin forsvarer bak en glassvegg. Ja, celle 205 på Ringerike fengsel var så ille at den ikke engang ble vist til torturkommisjonen, beskrev Furuholmen.

Torturkommisjonen har kritisert isolasjonen i varetekt for de Nokas-tiltalte.

- I denne situasjonen ville det være uforsvarlig å gå i lange avhør hos politiet, mente Furuholmen.

Han beskrev isolasjonen som umenneskelig og uverdig en rettsstat.

Ikke objektiv etterforskning

Mens politi og aktorat mener Schumann har tilpasset sin forklaring til politiets bevis, mener advokat Furuholmen det er politiet som har tilpasset etterforskningen til de tekniske bevisene.

- Schumann er ikke mannen med stålkontroll som tilpasser forklaringene. Han har gitt politiet opplysninger som de ellers ikke hadde fått kjennskap til, påpekte advokaten.

Furholmen anklaget politiet for ikke å ha foretatt en objektiv etterforskning.

- Politiet har ukritisk lagt til grunn at Schumann kom til Stavanger som en hærfører sammen med Toska. Denne ubalansen har dessverre vedvart til og med aktors prosedyre, sa advokaten, og viste til kravet om at etterforskningen skal tale både til siktedes gunst og ugunst.

- KAN IKKE DØMMES FOR NOKAS-RANET: Det mener Furuholmen om sin klient.
PROSEDYRE TIDLIGERE I DAG: Advokat Johnny Veum forsvarte sin klient Johnny Thendrup (bilde).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling